Help, mijn peuter wil niet naar de peuterspeelzaal

Peuter Laurien Bleeker 28 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

De angst om naar school te gaan, komt niet alleen voor bij kleuters en oudere kinderen, maar ook bij peuters. In dat geval gaat het vaak over het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal. Volgens Amerikaans onderzoek heeft 2 procent tot 5 procent van de kinderen van alle leeftijden last van schoolangst.

Die angst om naar de peuterspeelzaal, de kinderopvang of de basisschool te gaan is niet alleen vervelend voor je kind, maar ook voor jou als ouder of verzorger. Soms moet je kind wel naar de opvang, omdat je zelf moet werken bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met schoolangst bij peuters om te gaan.

Angst voor de kinderopvang of peuterspeelzaal

Angst om naar het kinderdagverblijf gebracht te worden, kun je vaak al snel merken aan je peuter. Kindjes die al kunnen praten, vragen bijvoorbeeld angstig of ze die dag naar ‘school’ moeten. Beaam je dit, dan kunnen ze gaan huilen en roepen dat ze thuis willen blijven. Eenmaal op de kinderopvang of de peuterspeelzaal, klampt je kind zich haast wanhopig of helemaal overstuur aan je vast. Herkenbaar?

De kans is groot dat je peuter, net als veel andere kinderen, last heeft van verlatingsangst. Je kind is oud genoeg om te weten dat je echt weg gaat, maar heeft nog geen besef van tijd. Het begrijpt dus niet dat je maar een paar uur weg bent of een paar dagen of zelfs langer. Die verlatingsangst kan verdwijnen nadat je kind helemaal gewend is aan de schoolroutine, maar het kan ook nog lange tijd aanhouden. Beide is normaal.

Meestal is het over als je weg bent

Gelukkig zijn de medewerkers van het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal bedreven in het afleiden van je kind en in het verzachten van die gevoelens van verlatingsangst. Is veel gevallen is je kindje na een paar minuten weer rustig en gaat het lekker spelen. Dit zullen de medewerkers je ook vertellen wanneer je je peuter weer komt halen.

Omgaan met schoolangst bij je peuter

Hoe ga je nou om met je peuter die last heeft van schoolangst? Blijf je nog even bij hem of haar? Of ga je juist stiekem weg? Dit zijn de tips van kinderpsychiater Sucheta Connolly over schoolangst bij peuters:

  • Praat enthousiast en positief met je peuter over het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal
  • Speel rollenspellen met knuffels en poppen om je kind vertrouwder te maken met de routine
  • Geef de lievelingsknuffel of een ander favoriet voorwerp van thuis mee voor troost
  • Ga nooit weg zonder afscheid nemen, dat zorgt alleen maar voor verergering van de verlatingsangst
  • Neem kort afscheid en vertel dat je je kind zelf weer komt halen (of wanneer een andere ouder of verzorger komt, vertel je dit)

Heb je het vermoeden dat er meer aan de hand is met je peuter? Schakel dan altijd een professional in zoals de huisarts of het consultatiebureau. Daar kun je altijd terecht met vragen of zorgen.

Dit heeft een hooggevoelig kind nodig als hij voor het eerst naar school gaat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme