Dit is de reden waarom je baby altijd op zijn of haar vingertjes kauwt en sabbelt

Kinderen Gina Koninkx 28 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Het zal je niet onopgemerkt zijn gebleven, je baby heeft – wanneer hij of zij wakker is – negen van de tien keer zijn vingers in zijn mond. Hij kauwt, kwijlt en sabbelt erop, en dat heeft eigenlijk een heel verklaarbare reden.

Naarmate baby’s ouder worden stoppen ze van alles in hun mond, het lijkt bijna een natuurlijke reactie. Wat het in feite ook is want baby’s leren op deze manier onder andere de wereld ontdekken. Juist tijdens die eerste paar maanden na de geboorte.

Baby’s sabbelen op hun vingers

In de eerste paar maanden ontdekken baby’s de wereld vooral met hun mond en handen. Hoewel ze onder andere op hun vingertjes sabbelen om zich comfortabel te voelen – daar komt dan ook het duimen uit voort (wat meestal een jaar of vier duurt) – zijn er nog meer redenen waarom ze dit doen.

Tussen de vier en zes maanden na de geboorte van je baby, kun je verwachten dat de eerste tandjes doorkomen. Het is dan ook niet gek dat je kleintje na drie vier maanden de eerste signalen vertoont van het doorkomen van deze tandjes. Hun vingertjes fungeren dus in feite als een bijtring waarmee ze het zichzelf comfortabeler proberen te maken.

Niet alleen als tandjes doorkomen

Toch doen baby’s dit ook al voordat hun (eerste) tandjes beginnen door te komen. Het kan zijn dat ze bijvoorbeeld honger hebben, maar dus ook dat ze letterlijk bezig zijn met de wereld ontdekken. Vanaf een maand of twee realiseren baby’s zich namelijk dat ze handen hebben en je kunt je wel voorstellen dat dat behoorlijk interessant is.

Zodra baby’s hun handen hebben gevonden, zal het je opvallen dat ze alles in hun mond proberen te stoppen. Het is dan ook heel belangrijk je huis babyproof te maken (geen kleine spullen met verstikkingsgevaar etc.) als je merkt dat niks meer veilig is voor je kleintje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme