5x natuurlijke middeltjes tegen doorkomende tandjes bij je baby

Kinderen Lisa van den Akker 16 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben je ein-de-lijk van die ellendige darmkrampjes af, moet je baby ook nog eens de pijn van doorkomende tandjes doorstaan. Heel zielig, maar het is niet anders. Hoewel… Je kan je een aantal natuurlijke middeltjes gebruiken om de pijn van de doorkomende tandjes wat te verlichten voor je kindje.

Rode wangen, luieruitslag, niet willen eten en oorpijn kunnen allemaal tekenen zijn van doorkomende tandjes. Ze kunnen er zelfs een beetje verhoging door krijgen.

Natuurlijke middeltjes bij doorkomende tandjes

Als je niet aan de slag wilt met middeltjes van de apotheek, zoals paracetamol, dan zijn er gelukkig nog genoeg andere, natuurlijke tips tegen doorkomende tandjes.

1. Ketting van barnsteen

Barnsteen is eigenlijk eeuwenoud gehard hars dat vaak uit Scandinavië of het Oostblok uit naaldbomen wordt gehaald. Van dit hars worden kleine barnsteenkraaltjes gemaakt en daar worden weer kettingen van gemaakt, speciaal voor baby’s. Elk barnsteentje zit vast met een knoopje: mocht de ketting breken dan blijven de steentjes dus zitten. Ook zijn de sluitingen baby-proof gemaakt.

Ze zeggen dat een barnsteenketting verzachtend werkt bij doorkomende tandjes, omdat er oliën met barnsteenzuur af worden gegeven wanneer de steentjes in aanraking komen met de warme huid van je baby. Het barnsteenzuur schijnt pijnstillend te werken. Daarnaast staat zo’n ketting, of armband ook gewoon erg leuk! Let wel altijd op je kindje als hij de ketting draagt en doe hem ’s nachts liever af voor de veiligheid.

2. Kamille

Het kruid kamille werkt verzachtend, geef je baby daarom steeds wat slokjes lauwe of koude kamillethee te drinken. Je kan ook een klein hydrofieldoekje of washandje natmaken met kamillethee en je mini hierop laten sabbelen: twee-in-een, want bijten op zo’n doekje werkt ook verzachtend.

3. Iets kouds om op te bijten

Leg een bijtring in de koelkast zodat ‘ie lekker koud is om op te bijten. De kou werkt verkoelend en daardoor verlicht het de pijn. Je kan ook wat borst- of flesvoeding invriezen als een ijsje of een speen in de vriezer leggen. Pas wel op dat de blokjes en speen niet te koud zijn en blijven plakken aan het mondje van je baby. Het beste is om ze eerst heel kort onder koud water te houden.

4. Chamodent

Chamodent is een homeopathisch middel wat vrij verkrijgbaar is bij de drogist. Je kunt het als druppeltjes kopen van VSM. De werkzame bestanddelen van Chamodent verminderen niet alleen de pijn maar ook de bijkomende klachten als koorts en oorpijn.

5. Masseren

Het masseren van de pijnlijke plek op het tandvlees zorgt ervoor dat je kindje minder pijn heeft. Je kan er ook een tandvleesgel of olie bij gebruiken. Punkin Butt heeft zo’n speciale olie. Deze tandjesolie van werkt verzachtend en kalmerend. VSM heeft een tandgel die speciaal ontwikkeld is voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. Het masseren kan je gewoon met een schone vinger doen als je baby dit toelaat.

7 x prachtige bijtringen voor baby’s om de pijn van doorkomende tandjes te verzachten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme