Baby’s krijgen koorts door doorkomende tandjes: de grootste mythes op een rij

Kinderen Valéry de Voijs 13 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Moet je je baby wel iedere dag wassen? Slapen kinderen vaker door na flesvoeding? Hebben baby’s eigenlijk wel écht die vitamine D-supplementen nodig? Deze en veel meer vragen zullen in je opkomen als jij je in de grote wereld der baby’s bevindt. In het chaotische web van informatie kan je soms de draad even kwijtraken. Wat zijn nu feiten en wat zijn fabels wanneer het over baby’s gaat?

Famme zet de grootste mythes voor je op een rijtje.

Mythes over baby’s

Dus voor alle moeders die zich (onterecht) zorgen maken of ze hun baby voldoende wassen: sit back en neem deze mythes tot u.

1. Baby’s moeten iedere dag in bad

False. Baby’s hoeven niet iedere dag uitgebreid in bad. Experts geven aan dat een badje zo’n drie keer per week voldoende is. Wanneer je baby ervan geniet mag het natuurlijk vaker, maar kijk wel uit dat de huid niet uitdroogt. Daarbij wil je er natuurlijk dagelijks voor zorgen dat het gezicht, de nek, handen en billetjes lekker fris zijn.

2. Veel moeders hebben niet genoeg melk om borstvoeding te geven

Dit is ook een bekende mythe over baby’s. De meeste moeders zullen namelijk wél voldoende melk produceren voor hun kleintje. Toch maken veel moeders zich zorgen dat ze niet genoeg melk produceren. Vooral in de eerste fase na de bevalling kan het moeilijk zijn om in te schatten of je baby voldoende melk binnenkrijgt.

3. Baby’s krijgen koorts van doorkomende tanden

Nope, nee, nein. De doorkomende tanden kunnen een kleine ontsteking veroorzaken waardoor het mogelijk is dat je baby een lichte verhoging krijgt. Dat klopt. Maar van hoge koorts kunnen we niet spreken. Wanneer je baby dus flinke koorts krijgt kan er iets anders aan de hand zijn en wil jij er zeker even naar laten kijken.

4. Honing helpt bij baby’s die tandjes krijgen

Ook zo’n mooie mythe over baby’s. Ouders denken weleens dat een likje honing op de duim van hun baby kan helpen bij het doorkomen van de tandjes maar dit is een mythe. Het doorkomen van de tanden is een natuurlijk proces wat door Moeder Natuur prima geregeld is. Daar gaat een likje honing niet bij helpen. Daarbij is honing zelfs gevaarlijk voor kinderen jonger dan één jaar.

5. Baby’s horen iedere dag te poepen

Als jij gelooft dat baby’s iedere dag horen te poepen hebben we groot nieuws voor je. Baby’s kunnen wel dagen zonder te poepen. Soms zelfs wel een week. Zolang de poep zacht is, zal er waarschijnlijk geen sprake zijn van constipatie en als je baby geen klachten of pijn heeft is er niets aan de hand. Goed nieuws, nietwaar?

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Wist je trouwens dat deze ‘rare’ dingen bij baby’s heel normaal zijn?

Je kind zichzelf in slaap laten huilen: wel of juist niet doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme