Als je deze 5 signalen herkent geef je je kindje wellicht te veel voeding

Kinderen Gina Koninkx 24 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Als new mom heb je ontzettend veel vragen. Draag ik mijn kindje goed? Ligt ze wel oké in haar bedje? Ook als het om je baby voeden gaat, zijn er veel dingen die je wil leren en geloof ons door het te doen krijg je er snel feeling mee. Je voelt letterlijk aan waar je kindje behoefte aan heeft. Toch blijft het in het begin lastig. Want hoe weet je nou dat je kindje niet te veel voeding binnenkrijgt?

Baby voeden: wanneer geef je te veel?

Het kan zo zijn dat je je kleintje te veel voeding geeft. Hoewel je doet wat de kraamzorg je heeft verteld, de afmetingen op de verpakking aanhoudt, kan het gebeuren dat jouw kindje toch te veel binnen krijgt. Als je deze vijf signalen herkent, is die kans vrij groot en is het goed dit te bespreken op het consultatiebureau.

1. Scheetjes en boertjes

Laat jouw baby overmatig veel scheetjes? Dat is helemaal niet zo gek als je kleintje te veel voeding binnenkrijgt. Hoewel dit soms ook kan duiden op lactose intolerantie, is de kans ook aanwezig dat het ligt aan de hoeveelheid voeding. De darmpjes van je baby kunnen dit simpelweg niet allemaal afbreken en dat uit zich in het laten van meer boertjes en scheetjes.

2. Het gewicht

Het gewicht is ook een goed meetpunt om in de gaten te houden. Als je kleintje veel gewicht aankomt en ook nog eens boven de gemiddelde groeicurve zit (en dat houden ze natuurlijk ook in de gaten op het consultatiebureau), kan het zijn dat hij of zij te veel voeding binnenkrijgt. Dit ga je terugzien op de weegschaal en is zeker iets om rekening mee te houden.

3. Moeite met slapen

Als jij veel hebt gegeten in de avond kom je soms ook maar moeilijk in slaap. Dit kan bij baby’s ook het geval zijn. Als je kindje maar moeilijk in slaap valt, kan dat komen door het overvoeden. Je baby ligt niet comfortabel (komt ook weer door de krampjes en boertjes) en zal een minder goede slaap ervaren.

4. Overgeven

Als je baby overgeeft na de voeding kan dat verschillende oorzaken hebben. Dit betekent dus niet per se dat je je kindje te veel voeding geeft. Wel is dit iets belangrijks om te bespreken op het consultatiebureau. Toch kan het ook te maken hebben met overvoeding. Als je kindje meermaals de fles weigert en overgeeft kan dat een signaal zijn van je kindje dat het te veel voeding heeft gehad.

5. Tekenen in de luier

Je kan vaak ook aan de luier zien of je kindje te veel voeding heeft gehad. Baby’s hebben gemiddeld vier tot vijf natte luiers per dag (vanaf zes weken oud). Als dat getal echter dagelijks rond de acht uitkomt, kan dat betekenen dat je kindje te veel voeding binnenkrijgt.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Romper

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme