Je baby voorlezen? Volgens experts wil je er snel mee beginnen

Kinderen Valéry de Voijs 12 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom zou je een baby moeten voorlezen? Dan kun jij je afvragen bij het zien van deze titel. Toch kan het voorlezen aan je baby veel voordelen hebben. Experts zijn er in ieder geval over uit, en op meerdere consultatiebureaus zijn nu coaches aanwezig om tips te delen: “Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen.”

Je wilt de grondbeginselen van het Taoïsme waarschijnlijk even op de plank laten liggen, maar van een kinderboek over Nijntje gaat je baby gegarandeerd glimlachen.

Je baby voorlezen

Wanneer jij aan kinderboeken denkt, zul je waarschijnlijk aan een peuter denken die al een beetje kan brabbelen, of enigszins een verhaallijn begrijpt. Toch kan het voorlezen aan baby’s van drie of vier maanden al veel voordelen hebben.

Op het consultatiebureau in Eerbeek en Twello krijgen ouders vanaf nu zelfs tips van een boekstartcoach. Coach Elina Veldink wilt ouders aanmoedigen en stimuleren om meer te gaan voorlezen aan hun baby’s. Dat is volgens haar hard nodig:

“Ook al is het alleen kijken naar een plaatje, of knijpen in een boekje dat een geluidje maakt. Het klinkt misschien gek, maar ergens komt er iets binnen en slaan ze dat op. Op die manier stimuleer je de taalontwikkeling.” Dat laat Veldink weten aan GLD.

Voordelen van voorlezen

Vanaf een aantal maanden wil jij er volgens de experts dus al een boek bij pakken. Meerdere onderzoeken hebben uitgewezen dat dit voordelig kan zijn.

Het helpt bij taalontwikkeling

Ook wanneer kinderen nog niets snappen van het verhaal, kan het zeker nuttig zijn om voor te lezen. Ze horen de klanken en het ritme, en dat baby’s al op jonge leeftijd helpen bij de taalontwikkeling.

Stimuleert inlevingsvermogen

Volgens onderwijs-expert Adriana Bus van de Universiteit Leiden is voorlezen goed voor het inlevingsvermogen van kinderen: “Door het voorlezen van verhalen komen kinderen in aanraking met nieuwe situaties. Bijvoorbeeld een verhaal over een ver land met een andere cultuur. Kinderen zijn daar nooit geweest maar door het verhaal kunnen zij zich inleven.”

Onrustige baby’s worden rustig

Volgens Bus kan voorlezen onrustige baby’s rustig maken. Veel ouders hebben de neiging hun drukke kinderen met rust te laten, maar het voorlezen van verhalen kan kinderen juist heel rustig maken.

Beter slapen

Een boekje voor het slapen gaan kan de nachtrust volgens Bus positief beïnvloeden. Volgens haar is het veel beter dan staren naar een smartphone of iPad.

Goed voor de relatie

En ten slotte is het voorlezen aan je baby goed voor de onderlinge relatie. Je spendeert samen tijd, en je deelt een ervaring. Niet alleen gezellig, maar dus ook voordelig voor jullie onderlinge connectie.

Hoe weet je of je kind zelf klaar is om te gaan lezen? Dat zie je aan deze tekenen

Hierom zullen we nóóit definitief stoppen met voorlezen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme