In Vietnam zijn baby’s vanaf 9 maanden zindelijk door deze opvallende methode

Kinderen Chiara Izelaar 6 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Zindelijkheidstraining is misschien wel dé opvoedingskunst die de grootste angst oplevert bij ouders. Hoewel kindjes normaliter zindelijk worden rond hun tweede levensjaar, hebben Vietnamese kindjes een grote voorsprong.

In Vietnam is het namelijk gebruikelijk dat baby’s vanaf negen maanden oud zindelijk zijn. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar let goed op. Want wie weet steek je nog wat op van de Vietnamese methode!

Lees ook: Wat is BZC: alles over babyzindelijkheidscommunicatie

Fluitend door de zindelijkheidstraining

We kunnen ons het haast niet voorstellen, maar luiers zijn schaars in Vietnam. Daarom hebben Vietnamese ouders een héél slim trucje bedacht. Vanaf de geboorte houden de moeders hun kindjes nauwlettend in de gaten. Met nadruk op hun natuurlijke afscheidingsproces. Op het moment dat hun baby een gouden straaltje laat ontsnappen begint de moeder keihard te fluiten. Huh? De kans is groot dat jouw wenkbrauwen op dit moment het plafond raken…

Maar eigenlijk is deze fluitmethode een vorm van klassieke conditionering. Het fluitgeluid zorgt ervoor dat de baby’s het geluid associeren met plassen. Hier gaat uiteraard wel flink wat training aan vooraf, maar over het algemeen kunnen baby’s van negen maanden oud het fluitsignaal goed gebruiken. Op deze manier kunnen moeders ‘het plasmoment’ van hun kleintjes zelf bepalen.

Is het iets voor jouw baby?

Misschien kun je je niet voorstellen dat deze methode baat heeft in de Westerse wereld, waar we wel voorzien zijn van voldoende luiers. Toch zijn er aanwijzingen dat deze manier van zindelijkheidstraining nuttig is voor kinderen. Sommige onderzoeken wijzen uit dat de Vietnamese methode de blaasjes van kids eerder versterkt, waardoor ze het plas proces beter kunnen beheersen.

Deze methode vereist uiteraard een intens niveau van aandacht. Je moet gedurende de dag goed op de lichaamstaal van je kindje letten. Als je niet constant in de buurt van je kindje bent is deze manier van zindelijkheidstraining moeilijk uit te voeren. Maar wie weet wordt deze methode in de toekomst wel razend populair in Nederland. Wie zal ‘t zeggen!

Zindelijkheidstraining: zo weet je wanneer je kind er klaar voor is

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme