Is je baby overprikkeld? Zo krijg je hem in de relaxstand

Kinderen Lisa van den Akker 5 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Een relaxte baby, dat willen we allemaal wel. Toch is dat lang niet altijd gemakkelijk. Baby’s kunnen namelijk overprikkeld en daardoor onrustig, huilerig of hyper-alert zijn. Is dat het geval? Dan kan het lastig zijn om je baby te laten ontspannen, maar geen paniek, er zijn een aantal tips om je baby terug in de relaxstand te krijgen.

Baby’s staan de hele tijd ‘aan’, ze zijn alert en ervaren allerlei nieuwe indrukken die ze moeten verwerken. Veel prikkels dus die ervoor kunnen zorgen dat je baby huilerig of onrustig wordt. Daarom is het fijn als je weet hoe je jouw baby weer kunt laten ontspannen als hij overprikkeld is. Deze tips helpen je daar zeker bij.

Je baby laten ontspannen

Wanneer je baby overprikkeld is, is de belangrijkste tip: vertrouwd is goed. Wat je baby kent en vertrouwt zal hem weer tot rust brengen.

1. Horen

Geluid heeft een grote invloed op je baby en kan er ook voor zorgen dat hij weer rustig wordt. Denk hierbij aan zachtjes zingen (vaak hetzelfde liedje want dat is vertrouwd) of praten, neuriën of white noise.

2. Kijken

Fel licht of felle kleuren kunnen je baby extra prikkelen. Kies daarom voor zacht licht en zachte kleuren, vermijd ook drukke prints en patronen.

3. Voelen

Je zult wel herkennen dat je baby het prettig vindt om gewiegd te worden. Rustige herhalende bewegingen laten je baby inderdaad ontspannen. Doe het niet te snel en te wild, maar hou het klein en ritmisch. Je kunt je baby dragen, hem zachtjes over zijn rug wrijven of heen en weer wiegen in de wagen.

Ook massage en huid-op-huid contact kan helpen om je baby te laten ontspannen. Zo schreven we eerder al dat uit onderzoek is gebleken dat aanraking een pijnstillend effect kan hebben op baby’s.

4. Geur

De geur van de moeder heeft een kalmerend effect op baby’s. Als de baby niet bij de moeder kan, kun je deze geur ook door middel van een door de moeder gedragen t-shirt bij de baby in de buurt brengen.

Je baby tot rust brengen

Dus, over het algemeen geldt: zorg voor weinig prikkels. Kies voor een rustige, vertrouwde en bekende omgeving en maak gebruik van herhaling. Saai is voor een baby namelijk alleen maar fijn.

Is jouw kindje snel overprikkeld? Probeer deze tips eens

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme