Is white noise de oplossing om je baby en jezelf in slaap te krijgen?

Gezondheid Sophie Nortier 19 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is every parent’s worst nightmare wanneer een baby slecht slaapt. En die kleine eindelijk stil is en je partner ligt te snurken, kun je helemaal doordraaien. Je gaat hopeloos op zoek naar oplossingen en daar lijkt white noise er een van te zijn. Maar wat is dit precies en waarom zou dit helpen?

Wat is white noise?

We zijn enorm gewend geraakt aan de Engelse term white noise, maar dit staat natuurlijk gewoon voor ‘witte ruis’. Dit is een monotoon geluid dat zich op de achtergrond afspeelt, zoals de ruis van een oude televisie zonder signaal, de stofzuiger, een föhn of de motor van een auto.

En vooral die laatste is er een waarbij veel ouders hun toevlucht hebben gevonden als het om slecht slapende baby’s gaat. Want baby’s blijken enorm goed te slapen in rijdende auto’s. Dat heeft als resultaat dat je ‘s nachts vaak ouders tegenkomt die rondjes met de baby rijden om ze eindelijk in slaap te krijgen.

Niet echt een duurzame oplossing natuurlijk en daarom zijn er allerlei apps en apparaten ontwikkeld waarmee je deze zelfde geluiden kunt creëren, maar dan gewoon in de slaapkamer.

Het doet baby’s denken aan de geluiden in de baarmoeder

Maar wat is nou de reden dat baby’s hier zo rustig van worden? Het doet ze denken aan de geluiden in jouw baarmoeder. De stroom van bloed en gedempte geluiden die van buiten door de buik en het vruchtwater bij ze binnenkomen. En dat is natuurlijk ontzettend rustgevend en veilig. De perfecte omgeving om in slaap te vallen.

Hoe werkt white noise bij volwassenen?

Maar het blijkt dus ook te werken bij volwassenen. En dan denk je misschien dat dat gesnurk van je partner je toch ook wakker houdt, dus waarom zou de ruis van zegge, een föhn, je dan wel in slaap krijgen?

Nou dat heeft dus alles te maken met ons instinct. Want vroeger, toen we nog in de open buitenlucht sliepen en er allerlei roofdieren om ons heen loerden, moesten we ook ‘s nachts enorm op onze hoede zijn. Zodra er iets de stilte verstoort, schiet je lichaam in een alerte staat en wordt je wakker.

Met white noise creëer je een ruis die op de achtergrond speelt, waardoor kleine geluiden de stilte niet meer kunnen verbreken. Er is simpelweg geen stilte. Maar er valt dus ook niks op. En daardoor blijven je hersenen in een staat van rust.

5 White noise apparaten van Numsy winnen!

En nu hebben wij de mooie kans gekregen om maar liefst vijf keer de Numsy Dreamland te mogen weggeven!

Wil jij kans maken op een van de Numsy Dreamland’s? Volg Famme en Numsy op Instagram, like de post hieronder en steek je hand op in de comments 🙋‍♀️
Op vrijdag 26 maart maken de we de winnaars bekend via een PM.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Famme.nl (@famme_nl)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme