Sharon: ‘Hoe bijna al mijn hooikoortsklachten verdwenen door sporttape op mijn rug’

Gezondheid Sharon van der Werf 19 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Niezen, snotteren, hoesten en kriebels. Menig Nederlander heeft er tijdens het hooikoortsseizoen volop last van. Je hoort steeds vaker dat sporttape op je rug deze allergische reactie kan verhelpen, maar werkt het ook écht? Famme’s Sharon deelt haar ervaring.

‘Hooikoortsklachten verhelpen met tape op je rug. Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Ik heb een best heftige allergie voor graspollen. En bij mij blijft het niet bij ‘gewoon’ niezen, nee, ik heb nog veel verschillende side effects. Een jeukend gehemelte, jeukende oren, prikkende ogen (en moeite met het dragen van lenzen), een loopneus én verstopte neus tegelijkertijd, en dan nog niesaanvallen van hier tot Tokyo (ik nies zo hard, dat hoor je écht in Tokyo ja).

Naar de fysio tegen hooikoorts

Toen op de Famme-redactie aan het licht kwam dat sporttape op je rug kan helpen tegen hooikoorts, wilde ik dan ook al te graag meewerken als proefpersoon. Zo gezegd, zo gedaan. Een uur later zat ik bij de fysiotherapeut.

Branderige ogen, een dichte neus en koorts: het hooikoortsseizoen is gestart

Aanzienlijk minder last

‘s Morgens om 11.00 had ik een afspraak bij mijn fysiotherapeut bij Atlas Fysio in Maartensdijk. Fysiotherapeute Alexandra van der Hout vertelde me dat mijn hooikoorts niet volledig weg zou gaan door de tape, maar dat het wel aanzienlijk minder kon worden. Na een korte ademhalingstest werd de felroze tape op mijn rug en schouderbladen geplakt.

Hoe werkt het precies?

“In je huid zitten verschillende zenuwuiteinden. Wanneer je de tape op de plek van je longen en luchtwegen plakt, heeft dit werking op die zenuwuiteinden. Dit zorgt ervoor dat de allergische reactie een stuk minder wordt, en in sommige gevallen zelfs helemaal verdwijnt,” vertelt fysiotherapeute Alexandra.

De wisselwerking tussen onze organen zorgen ervoor dat de receptoren in de huid een prikkel afgeven naar de longen. Door de tape spant of ontspant de juiste spier die ervoor zorgt dat je lichaam sneller herstelt van hooikoorts klachten. Hierover kan je meer lezen op fysiotape.nl.

Natuurlijke tips tegen hooikoorts

Hoe verliep mijn week?

Die maandagmiddag nam ik meteen de proef op de som. Ik sprak met mijn beste vriend af om Gin Tonics op het terras te gaan drinken (hier las ik trouwens dat Gin Tonics óók helpen tegen hooikoorts, hoera!). Ik bereidde me voor op jeukende ogen en heel veel niezen, maar niets. Werkelijk al mijn klachten bleven weg. Hoe? Het was me een raadsel.

Weg loopneus

Ook de volgende ochtend werd ik verbaasd wakker. Zonder loopneus. Zonder meteen naar de neusspray te grijpen kon ik gewoon ademen! Wat een verademing. Mijn neusspray-gebruik is dus ook aanzienlijk minder geworden, gelukkig. ‘s Avonds kreeg ik wat last van jeukende ogen, maar veel minder en veel later dan wat normaal zou zijn.

Middagje in het park

‘Sharon, ga je mee naar het park?’ Normaal zou een middagje park heel veel planning vereisen. Genoeg zakdoekjes, hooikoortspillen en neusspray mee, bijvoorbeeld. Die middag ging ik vrijwel zonder voorbereiding een paar uur naar het park. Picknicken in het gras, nota bene. En oké, toegegeven, ik moest wat niezen. Ik had wat jeukende ogen. Maar het was echt tienduizend keer beter dan vóór ik die tape op mijn rug had zitten.

Een paar dagen later besloot ik het tape van mijn rug af te halen. Bij mijn bh-bandjes was de tape al bijna uit zichzelf losgelaten. Ook de randjes van de tape begonnen te rafelen, en ik denk niet dat de tape het nog veel langer had volgehouden. Het weer was prima: zonnetje, droog en normaal dus een heftige hooikoortsdag. Toch had ik, op een aantal keer niezen na, geen last! Nergens van!

Hooikoortspillen vergeten

Het hele weekend heb ik geen hooikoortspilletje hoeven nemen. Ik stond het hele weekend op een festivalcamping (lees: normaal functioneer ik niet goed zonder die pilletjes), en nu maakte het me niet eens uit dat ik ze vergeten was. Ja, vergeten. Ik hoefde niet meer na te denken over die dingen, dus ze lagen nog thuis in de badkamer. Oeps!

Hatsjoe! Last van allergieën binnenshuis? Met deze tips kom je ervan af!

Wel merk ik dat de klachten langzaam weer terug komen sinds de tape van mijn rug af is. Ik heb vrijwel geen last meer van mijn ogen, oren en gehemelte, maar op een zonnige dag moet ik nog wel erg niezen. Daarom ben ik gisteren terug gegaan voor nieuwe tape.

Hoe vaak moet je tapen?

Het wordt aangeraden om minimaal twee keer je rug in te laten tapen. Tussen de twee ‘sessies’ moet ongeveer een week zitten om je huid weer te laten herstellen. Na de eerste keer tapen is het al mogelijk dat je significant verschil merkt, maar na de tweede keer moet dat nóg meer zijn. ‘Wanneer je in het hooikoortsseizoen drie weken achter elkaar je rug in laat tapen, zul je daar de rest van het seizoen profijt van hebben. Drie afspraken bij de fysiotherapeut en je bent de rest van de zomer van je klachten af,’ aldus fysiotherapeut Alexandra.

Na mijn tweede tapesessie had ik weer een mooi roze harnas op mijn rug zitten en was ik helemaal klaar voor de zomer. Deze tape schijnt bij 80% van de mensen met hooikoortsklachten te helpen, dus ik raad het zeker aan om eens een afspraak bij de fysio in te plannen.’

Last van hooikoorts met dit warme weer? Deze tips kunnen wel eens gaan helpen!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme