Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 20 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Slijm maken zonder lijm: 3 makkelijke en snelle recepten

Zelf slijm maken is een hit. Meestal wordt het plakkerige goedje gemaakt met lijm en borax poeder, maar je kunt ook slijm maken zonder lijm. Niet zo’n fan van de doordringende lijmgeur of geen lijm in huis? Niet getreurd. Wij delen bij dezen drie receptjes voor slijm zonder lijm.

Kleine disclaimer: waarschijnlijk blijft dit slijm minder lang goed dan ‘gewoon’ slijm, maar dat maakt het niet minder leuk!

Slijm maken zonder lijm

De volgende drie basisrecepten maak je makkelijk zelf en zijn heerlijk slijmerig. Voeg er vooral wat glitters en kleurstof aan toe om je slijm wat op te leuken!

1. Slijm van afwasmiddel en maïzena

Dit heb je nodig:
– 2 eetlepels (15 gram) maïzena
– 1,5 eetlepel (23 ml) afwasmiddel
– Mengkom
– Lepel
(En eventueel dus wat glitters en/of voedingskleurstof)

Stap 1

Doe de juiste hoeveelheid afwasmiddel in de kom. (Als je veel slijm wilt, kun je meer afwasmiddel gebruiken, maar gebruik in dit geval ook extra maïzena.) In plaats van afwasmiddel kun je ook shampoo gebruiken; hoe dikker de shampoo, hoe beter!

Stap 2

Je slijm wordt automatisch de kleur van het afwasmiddel of de shampoo. Heb je liever een ander kleurtje of ben je fan van glitters? Roer dan met een lepel wat voedingskleurstof of glitters door je ‘beslag’.

Stap 3

Doe 2 eetlepels (15 gram) maïzena in je mengkom en meng alles ongeveer 10 seconden lang. De maïzena maakt het afwasmiddel dikker, waardoor slijm ontstaat.
Als het afwasmiddel gemengd is met alle maïzena, kun je je handen in de kom steken en het slijm met je vingers kneden. Zorg dat het mengsel één geheel wordt en tada! Je slijm is klaar.

(Als het slijm te vloeibaar is, voeg dan nog wat maïzena toe. Als het slijm te dik is, doe er dan nog wat afwasmiddel bij.)

Wanneer je klaar bent met spelen, bewaar je het slijm in een luchtdichte opbergdoos.

DIY: 7 toffe knutselideeën om opa en oma mee te verrassen

2. Slijm van een peel-off masker

Wat heb je nodig?
– Peel-off masker (in een fles of zakje)
– Klein scheutje lenzenvloeistof met borax
– Halve eetlepel baking soda
– 2 mengkommen
– Lepel

Stap 1

Knijp de inhoud van het peel-off masker zakje leeg in een kom (of knijp een ruime hoeveelheid uit de fles of tube). Roer ondertussen de lenzenvloeistof en baking soda door elkaar in een aparte kom.

Stap 2

Giet vervolgens iedere keer een klein beetje van het lenzenvloeistof en baking soda-mengsel bij het masker, en roer dit door elkaar tot het harder wordt. De slijm krijgt in principe de kleur van het gezichtsmaskertje dat je kiest, dus als je voor een andere kleur wilt gaan of glitters toe wilt voegen, is dit het moment.

Stap 3

Als alles aan elkaar blijft plakken, kun je je slijm gaan kneden! Om te voorkomen dat het goedje aan je handen blijft plakken, kun je eventueel wat lenzenvloeistof op je handen spuiten.

Bewaar ook dit slijm in een afgesloten doos.

Waarom kinderfeestjes in de jaren ’80 en ’90 veel beter waren dan nu!

3. Slijm van yoghurt en maïzena

Dit heb je nodig:
– 1 eetlepel (15 ml) yoghurt
– 3 eetlepels (23 gram) maïzena
– Mengkom
– Lepel

Stap 1

Doe de eetlepel yoghurt in een kom. Je kunt het best gewone, ongezoete yoghurt zonder stukjes gebruiken. Of de yoghurt vol, halfvol of mager is, maakt verder niet uit. (Je kunt meer yoghurt gebruiken als je meer slijm wilt maken. Zo lang je 1 deel yoghurt op 3 delen maïzena gebruikt, zit je goed.)

Stap 2

Dit is het moment om glitter of voedingskleurstof toe te voegen. Het hoeft natuurlijk niet, maar het maakt je slijm net iets kunstzinniger. Roer de kleurstof en/of glitters met een lepel door het slijm.

Stap 3

Doe de 3 eetlepels maïzena bij het mengsel en roer tot de yoghurt dikker wordt en langzaam in slijm verandert. Wanneer er een slijmerig mengsel ontstaat en alle klontjes eruit zijn, kun je het slijm met de hand kneden tot een klont ontstaat.

In principe is dit yoghurtslijm eetbaar, maar het wordt niet aangeraden om het goedje in je mond te stoppen. Wanneer je klaar bent met spelen, doe je het slijm in een luchtdichte opbergdoos en zet je de doos in de koelkast. Dit slijm blijft door de yoghurt niet heel lang goed, dus gooi het weg wanneer het er vreemd uit begint te zien of raar gaat ruiken.

Op zoek naar meer inspiratie voor thuis? Daar maakten we dit handige overzicht voor met de beste binnenactiviteiten voor jou en de kinderen op een rij.

Zelf slijm maken is razend populair (en zo maak je het makkelijk zelf)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme