Knuffelen en aanraken heeft een pijnstillend effect op je baby

Kinderen Sherita Jager 14 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

We hebben het allemaal wel eens gehoord: pak je baby niet teveel op, anders raakt hij er aan gewend en verwen je hem teveel! Wie dat ooit heeft bedacht weten we niet, maar dat het écht nergens op slaat, laat ook dit onderzoek weer zien.

Advies dat tegen je gevoel ingaat

Veel moeders hebben er last van. Ze krijgen advies dat tegen hun gevoel ingaat. Tips als ‘laat de baby maar even huilen’ en ‘pak hem niet teveel op’ gaan regelrecht tegen je moedergevoel in, maar velen hebben geen zin om deze discussie aan te gaan, of gaan ineens wél twijfelen over hun opvoedmethode. Lastig om mee om te gaan, maar twijfel nooit aan jezelf.  Het was al langer bekend dat huid-op huidcontact en troosten van groot belang is voor het kind, maar er was nooit eerder een onderzoek gedaan naar de pijnstilling van pasgeboren baby’s.

Knuffelen en aanrakingen werkt pijnstillend

De studie, gepubliceerd in Current Biology, laat zien dat het strelen van je baby en hem vasthouden, het stressniveau doet dalen en zelfs een pijnstillend effect kan hebben bij bijvoorbeeld vaccinaties en bloedtesten. De studie onderzocht de hersenactiviteit van 32 baby’s die de zogenaamde hielprik kregen. Met de prik wordt er bloed afgenomen, dat vervolgens wordt onderzocht op ernstige afwijkingen. Deze prik is standaardroutine en een van de eerste heftige en pijnlijke momenten van jouw baby’s leven. De helft van de baby’s die de hielprik kregen, werden voor, tijdens en na het prikken gestreeld, en bij de andere helft werd er geen comfort gegeven. De resultaten lieten zien dat baby’s die fysiek werden getroost bij het prikken, 40% minder pijnacitivteiten in hun brein vertoonden dan de baby’s die niet werden aangeraakt.

Pijnstillend zonder bijwerkingen!

Onderzoeker Rebecca Slater vertelt aan BBC: “Aanraking lijkt een pijnstillend potentieel te hebben zonder het risico van bijwerkingen. Als we de neurobiologische onderbouwing van technieken als kindermassage beter kunnen begrijpen, kunnen we het advies dat we de ouders geven over hoe ze hun baby’s kunnen troosten, verbeteren.”

Minder lang een vertrokken gezicht

Slater en haar collega’s keken ook naar de gezichten van de baby’s tijdens de hielprikprocedure. Ze ontdekten dat alle baby’s hun gezicht vertrokken zodra ze werden geprikt, maar de baby’s die niet aangeraakt werden bleven deze uitdrukking bijna de helft van de tijd langer houden dan de baby’s die wel werden gestreeld.

Drie centimeter per seconde

De perfecte snelheid om je kind te strelen is 3 centimeter per seconde. Ben je nu ook aan het kijken hoe snel dat is? Dat is eigenlijk niet nodig. Het onderzoek liet namelijk zien dat ouders eigenlijk meteen met de perfecte ‘snelheid’ hun kind streelden. Een cadeautje van moeder natuur!

Waarom je je kind zoveel mogelijk zou moeten knuffelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme