Er is sprake van een babygolf, hoogste aantal geboorten in 10 jaar tijd

Kinderen Lisa van den Akker 17 nov 2021
Leestijd: 1 minuut

Dat we in 2021 meer tijd thuis en met onze partners hebben doorgebracht is nu ook terug te zien in de geboortecijfers. Er is namelijk sprake van een heuse babygolf. In de eerste negen maanden van 2021 zijn 6,8 duizend meer kinderen geboren dan in dezelfde periode van 2020. Dat meldt het CBS vandaag.

Of deze babygolf nu écht alleen door Corona komt valt natuurlijk niet te zeggen, maar de stijging in het aantal geboorten is wel opvallend. Vooral gezien het feit dat het aantal jaarlijkse geboorten de afgelopen jaren juist terugliepen. Het CBS voorspelt dat het aantal geboorten van 2021 uiteindelijk uitkomt op bijna 180 duizend en dat aantal is sinds 2011 niet meer bereikt.

Voornamelijk dertigers

Niet in alle leeftijdscategorieën nam het aantal geboorten toe. Voornamelijk de dertigers kregen in 2021 meer kinderen dan voorgaande jaren. Ook vrouwen tussen de 25 en 30 kregen meer kinderen dan voorheen. Onder vrouwen jonger dan 25 daalde het aantal geboorten wel en zette de dalende trend dus door.

Meer derde kinderen

Niet alleen het aantal eerstgeborene nam toe, ook het aantal tweede en derde kinderen steeg. Opvallend is dat relatief gezien het aantal derde kinderen het meeste steeg. Zouden we met het nieuwe thuiswerken toch meer mogelijkheden zien voor een “groot” gezin?

Uniek in Europa

Als we naar Europa kijken blijkt Nederland vrij uniek te zijn in deze babygolf. In veel landen zoals Frankrijk en Spanje daalde het aantal geboorten juist. Toch zijn we ook geen koploper, in Finland steegt het aantal geboorten relatief gezien namelijk nog harder.

Campagne #eerlijkzwanger deelt een boodschap die alle moeders willen horen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme