Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Zwanger 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Campagne #eerlijkzwanger deelt een boodschap die alle moeders willen horen

De Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie heeft in samenwerking met het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Amsterdam UMC, GGD Zeeland, TNO en Zorgbroeders een wel heel bijzondere campagne gestart.

De campagne #eerlijkzwanger gaat per vandaag van start, met als doel (zwangere) vrouwen mee te geven dat het tijd wordt om eerlijk te zijn over hun zwangerschap.

Campagne #eerlijkzwanger

De campagne #eerlijkzwanger richt zich tot alle aanstaande moeders. In tegenstelling tot wat we vaak willen geloven is een zwangerschap niet alleen maar rooskleurig. Zorgen mogen zeker bestaan! De enige manier om dat bestaande taboe te doorbreken, is als vrouwen hun zorgen eerlijk delen. Dat kunnen uiteraard zorgen zijn over de zwangerschap of over de opvoeding. Maar ook over huisvesting, financiën, de relatie met de vader van het kindje of familie of psychische problemen.

Zorgen

Je bent zwanger en je wilt er lekker van genieten: dat eerste schopje, inkopen doen voor de babykamer en je rustig voorbereiden op de bevalling. Maar dat lukt niet, want je hebt veel aan je hoofd. Misschien vraag je je af of je een goede moeder zult zijn. Misschien is het contact met de vader moeilijk, heb je geen passende woning of twijfel je of je alles voor je kind straks wel kunt betalen. Veel vaker dan je denkt, overschaduwen dit soort kleine of grote zorgen de zwangerschap. #eerlijkzwanger roept aanstaande ouders op om over hun zorgen te praten.

Niet altijd een Roze Wolk

Een zwangerschap is niet altijd alleen maar feest: je bent eerst misselijk, dan moe. En als je pech hebt, krijg je op het laatste moment toch nog striae. Gelukkig is het al lang niet meer gek om hierover te praten. Anders is het met vragen over de opvoeding. Of zorgen over geld, problemen in de relatie of als je bijvoorbeeld last hebt van angst of een depressie. Over deze onderwerpen wordt niet altijd makkelijk en open gesproken.

Social media en tijdschriften staan vol met prachtige fotoshoots, blije koppels en perfecte babykamers. Maar wist je dat jaarlijks 23.000 vrouwen rondom de bevalling of zwangerschap een depressie krijgt? Dat bijna 10% van de kinderen in armoede leeft? In het echte leven is niet alles perfect. Jouw eerlijke verhaal mag er zijn.

Deel je zorgen

Kortom, je bent zeker niet de enige die zich zorgen maakt tijdens de zwangerschap. En hoe graag je jouw zorgen ook zelf oplost, en hoe moeilijk het ook is om erover te praten, toch kan het helpen om dit met iemand te delen. Voor jezelf en voor een betere start met je kindje. Want het klinkt als een open deur, en dat is het ook: als niemand van jouw zorgen weet, kan ook niemand je steunen. En als je je gestrest voelt tijdens je zwangerschap, dan voelt je kindje dat ook.

#eerlijkzwanger

Daarom roept #eerlijkzwanger vrouwen en mannen op om over hun zorgen te praten. Ben je eraan toe om jouw verhaal te delen? Vind dan iemand bij wie je je veilig voelt. Bijvoorbeeld een goede vriendin of familie. Of juist iemand die je niet zo goed kent, zoals jouw verloskundige. Praten over wat er speelt is niet makkelijk. Maar als je het doet, zal je merken dat de ander je graag steunt. En met jou mee kan denken.

Wil jij helpen het taboe te doorbreken en andere vrouwen inspireren om hun verhaal te delen? Deel jouw verhaal dan met de hashtag #eerlijkzwanger.

#eerlijkzwanger is mogelijk gemaakt door ZonMw en ontwikkeld vanuit een samenwerking tussen het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid, Amsterdam UMC, GGD Zeeland, TNO en Zorgbroeders. Check ook www.eerlijkzwanger.nl.

Onderzoekers: ‘Een postnatale depressie kan een aantal jaren blijven aanhouden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Eerlijk Zwanger

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme