Word jij gepest op je werk? Zo reken je ermee af

Lifestyle Valéry de Voijs 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Pesten. Eén van de vervelendste dingen die je kan meemaken. Als jij vroeger gepest bent op de basisschool, zul je daar waarschijnlijk vandaag de dag nog steeds weleens last van hebben. Maar pesten is helaas niet alleen iets van de kindertijd. Ook op het werk wordt er behoorlijk wat gepest.

Dat kinderen pesten is al erg genoeg, maar volwassenen zouden toch beter moeten weten? Toch is dat niet het geval. Volgens de laatste statistieken wordt nog steeds een kwart van de mensen op hun werk gepest.

Pesten

Tussen pesten en plagen ligt voor sommigen een dunne lijn. Wat de één als kwetsend ervaart, is voor de ander gewoon een stom grapje. Het verschil tussen pesten en plagen is dat je bij plagen wél de humor ervan inziet. Bij pesten is dat een ander verhaal. Daarbij kan plagen refereren naar één opmerking, terwijl pesten vaak een bepaalde tijd aanhoudt. Pesten op werk kan in verschillende vormen voorkomen:

  • Roddelen
  • Negeren
  • Constante kritiek
  • Intimidatie
  • Flauwe grappen
  • Uitlachen
  • Openlijk
  • Stiekem
  • Buitensluiten
  • Achterhouden van informatie

Wat zijn de gevolgen van pesten?

Pesten kan grote gevolgen hebben. Het is dus belangrijk om het probleem niet weg te wuiven, te denken dat het ‘allemaal wel meevalt’ en te hopen dat het snel vanzelf overgaat.

Fysieke en mentale klachten

Pestgedrag kan een behoorlijk negatieve invloed op je hebben. Naast mentale problemen als depressie, angststoornissen en gevoelens van eenzaamheid, kun je er ook fysieke klachten aan overhouden. Zo kan pesten de oorzaak zijn van die slapeloze nachten, hoofdpijn, of buikpijn.

Verzuim

Naast mentale en fysieke klachten heeft pesten een behoorlijke impact op het bedrijf. Pesten op de werkvloer leidt namelijk tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar.

Wat kun je zelf tegen pesten doen?

Als jij gepest wordt op je werk (of je ziet het gebeuren bij andere collega’s) dan kan dat een hele invloed op je hebben. Je gaat dingen overdenken, krijgt een laag zelfbeeld, en je overweegt misschien wel om met ontslag te gaan. Terwijl je eigenlijk hartstikke gek bent op je baan! De hoogste tijd om daar dus voor eens en voor altijd mee af te rekenen.

1. Spreek ze persoonlijk aan

Neem één van de pesters apart en spreek ze aan op hun gedrag. Door het bespreekbaar te maken, worden de pesters bewust van hun gedrag, en zullen ze inzien dat het behoorlijk kinderachtig is waar ze mee bezig zijn. Als jij het idee hebt dat erover jou geroddeld wordt, vraag ze dan op de man af waar ze die info vandaan hebben. Ze zullen je waarschijnlijk speechless aanstaren.

2. Vertrouwenspersoon

Toch net zo’n zin om de confrontatie aan te gaan? Dan kun je het bij je leidinggevende aankaarten. Hij/zij kan bijvoorbeeld voorlichting geven. Als jouw leidinggevende juist de bully is kun bij een vertrouwenspersoon aankloppen. Wellicht zie je er tegenop, maar toch is het belangrijk om door die zure appel heen te bijten. Er kan een onderzoek worden ingesteld, waarbij de anonimiteit uiteraard gewaarborgd blijft. Wellicht worden meerdere collega’s door dezelfde persoon gepest.

3. Bedenk waar het vandaan komt

Hoewel er nooit een logische verklaring bestaat waarom mensen pesten, kunnen er toch achterliggende psychologische redenen zijn waardoor mensen pestgedrag vertonen. Misschien zijn ze stiekem mega onzeker, en proberen ze hun positie te versterken door anderen naar beneden te halen. Of wat denk je van jaloezie? Het pesten is niet in één keer opgelost maar je kunt er wellicht wel iets gemakkelijk mee omgaan.

4. Vraag juridisch advies

Stopt het pesten maar niet? Ga dan niet met ontslag maar bespreek de mogelijkheden met een gespecialiseerde advocaat. Pesten is namelijk strafbaar. Vraag dus eerst juridisch advies voor je de handdoek in de ring gooit.

Laat je niet klein krijgen. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd dan gedaan, maar bedenk altijd dat pesten meer zegt over hen dan over jou, en voor de gelovigen onder ons: karma is a bitch…..

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme