Een ode aan Prinses Diana: 5x waarom ze een geweldige moeder was

Ouderschap Valéry de Voijs 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Heb je ‘m al gezien? De nieuwste bioscoopfilm met Kristen Stewart. In Spencer mogen we ruim twee uur genieten van alle perikelen uit het leven van de meest iconische prinses aller tijden: Prinses Diana. Over de acting skills van Stewart is niet iedereen het over eens, maar dat de prinses een geweldige moeder was, is wel duidelijk. En wel hierom.

Je hoeft niet ieder interview met Prinses Diana te kijken om te weten dat zij anders was dan anderen. Met familieleden mocht dan soms wel eens botsen; het volk was gek op haar.

Prinses Diana

Dat het volk gek was op de prinses, kwam wellicht wel door haar open en eerlijkheid. In interviews sprak zij in alle kwetsbaarheid over taboes als boulimia, post-natale depressie, en eenzaamheid. Maar ondanks haar verdrietige periodes bleef ze altijd klaar staan voor haar zonen.

Wij brengen een ode aan de prinses, en staan even stil bij alle redenen waarom ze een fantastische moeder was.

1. Down to earth

Prinses Diana wilde haar kinderen graag een ‘normale’ jeugd geven. In de royal family waren er bijvoorbeeld bepaalde tradities waar de prinses dan niet aan mee wilde doen. Zo koos Diana zelf de namen voor haar zonen, gaf borstvoeding, en kocht zelf kerstcadeautjes voor haar kids.

2. Altijd zichzelf

Diana gaf haar kinderen op jonge leeftijd mee hoe belangrijk het was om je gevoelens toe te laten, en jezelf te accepteren hoe je bent. Moeders zijn natuurlijk ook maar ‘gewoon mensen’ van vlees en bloed, met emoties, gevoelens en tegenslagen. Door zichzelf kwetsbaar op te stellen liet ze haar kinderen zien dat het oké is om niet altijd OK te zijn.

3. Samen tijd spenderen

Diana wilde zoveel mogelijk tijd met haar kinderen doorbrengen. Zo zorgde ze ervoor dat ze Harry en William zelf naar school kon brengen, terwijl dit niet gebruikelijk was in de Koninklijke familie. Daarbij nam ze haar kinderen mee als ze op tour ging naar het buitenland, en plande ze haar afspraken zoveel mogelijk onder de schooltijd van haar zonen, zodat ze thuis was als zij van school kwamen.

4. Gekkigheid uithalen

Met flitsende camera’s liet de paparazzi de prinses geen seconde met rust. Er werd dan ook verwacht dat Diana zich aan bepaalde gedragscodes hield. Aan bepaalde etiquettes die bij een prinses hoorde. Toch waren er momenten dat Diana zich daar niet zoveel van aantrok en juist veel gekkigheid uithaalde met haar kinderen.

5. Leren geven

Diana leerde haar zonen om dankbaar te zijn voor wat ze hebben. Ze leerde haar kinderen hoe andere familie op een andere manier leefden, en waarom het belangrijk was om zich in te zetten voor anderen die het minder breed hadden, of in armoede leefden. “I want my boys to have an understanding of people’s emotions, their insecurities, people’s distress, and their hopes and dreams,” zei ze in een interview.

De treurige overeenkomsten tussen de interviews van Meghan Markle en prinses Diana

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Diana: The People's Princess

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme