Menstruatie met veel stolsels? 5x mogelijke oorzaken

Gezondheid Valéry de Voijs 17 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Als je het ooit is overkomen, hoeven wij jou niet meer te vertellen hoe vervelend dit is. Vooral op de eerste dag van je menstruatie kun je last hebben van stolsels, of bloedproppen. Maar wat zijn nu precies de oorzaken?

De eerste keer dat jij dat kleverige goedje ontdekt kun je behoorlijk schrikken. Er gaat van alles door je heen. Is dit een miskraam? Is er iets mis in je baarmoeder? Toch hoeft er niet altijd iets ernstigs aan de hand te zijn.

Stolsels tijdens de menstruatie

Klonten, stolsels of bloedproppen zijn allemaal dezelfde termen voor die kleverige (dikke) stukjes bloed die jij tijdens de menstruatie kunt verliezen. Soms bestaat zo’n bloedpropje uit gestold bloed, terwijl er sommige bloedstolsels uit slijm en weefstel bestaat. Dit weefsel is afkomstig uit de baarmoederwand.

Oorzaken

Als jij (tijdens je menstruatie) last hebt van stolsels, hoeft er niet meteen iets ernstigs aan de hand te zijn. Er kunnen tal van oorzaken zijn. Als jij het gevoel hebt dat er iets niet goed zit, is het natuurlijk belangrijk om naar je onderbuikgevoel (letterlijk) te luisteren, en een arts te raadplegen.

Wij geven mogelijke oorzaken, maar voor medisch advies kun je het beste naar je eigen huisarts of gynaecoloog gaan.

 • Achtergebleven weefsel
  Na een miskraam of bevalling kan er veel weefsel zijn achtergebleven in de baarmoederwand. Je baarmoeder wilt zichzelf als het ware ‘schoonmaken’ en stoot dit weefsel dan uit.
 • Verstopte eileider
  Als je vaak last hebt van stolsels met veel slijm, kan dit betekenen dat er een eileider verstopt zit. Als jij het vermoeden hebt dat één van je eileiders geblokkeerd is, zal je gynaecoloog een specifieke röntgenfoto kunnen zien of dit daadwerkelijk het geval is.
 • Overgang/PCOS
  Bij zowel de overgang als bij PCOS (polycysteus ovarium syndroom) is er sprake van hormonale disbalans. Je hebt namelijk voldoende progesteron nodig om de eisprong te laten plaatsvinden. Als er geen eisprong plaatsvindt, en jij dus niet (of minder vaak) ongesteld wordt, blijft het weefsel aan de binnenwand van je baarmoeder zich ophopen, zonder dat het afgestoten wordt.
 • Stress
  Net als bij de overgang en PCOS, kan stress ook de indirecte oorzaak zijn. Door teveel stress kan jouw menstruatie soms wel maanden uitblijven, met als gevolg dat je bij de eerstvolgende menstruatie stolsels terug ziet.
 • Vleesboom
  Als jij tijdens je menstruatie veel pijn hebt, en daarbij veel bloed met stolsels verliest, is het mogelijk dat je een poliep of vleesboom hebt. Dat klinkt heftig, maar toch komt het relatief vaak voor. Bijna de helft van vrouwen onder de 50 jaar heeft een vleesboom. Omdat het niet altijd klachten geeft, hebben vrouwen het vaak niet eens door. Als je er wel last van krijgt, kan zo’n poliep operatief verwijderd worden.

Nogmaals: stolsels of bloedproppen zijn volkomen normaal. Dat betekent niet dat je klachten hoeft te negeren. Als jij veel last hebt, veel pijn ervaart, of voelt dat er iets niet goed is, kun je meteen naar de huisarts gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Heving BloedverliesVrouwengeneeskunde

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme