Redactie
Redactie Zwanger 17 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Bevallen met je andere kinderen erbij: waarom je het juist wel of niet zou doen

Ben je zwanger en is het niet je eerste? Sommige ouders kiezen er voor om te bevallen met hun kinderen erbij. Dit zijn de redenen om het wel of juist niet te doen.

Zo halverwege de zwangerschap begin je met het plannen van je bevalling. Wil je thuis bevallen, of in het ziekenhuis? Ga je voor een natuurlijk bevalling of wil je gebruik maken van medicatie? En, mag het broertje of zusje aanwezig zijn bij de bevalling?

Bevallen met andere kinderen erbij

Om erachter te komen of jij met een ouder wilt bevallen, kun je jezelf deze vragen stellen:

Waar zijn je kinderen tijdens het bevallen?

Bij wie blijft je kind tijdens de bevalling van zijn of haar broertje of zusje? Als je in een zomerperiode bevalt en er weinig of zelfs geen familie en vrienden aanwezig zijn, kan dat best lastig zijn. Dit kan een van de redenen zijn om je kind bij de bevalling te betrekken. Maar andere ouders vinden het hoe dan ook een bijzonder moment dat ze graag samen als familie beleven.

Is het niet te spannend?

Toegegeven, de meeste bevallingen zijn geen pretje. Bloed, geschreeuw en een babyhoofd dat door een gat moet, wij weten wel leukere dingen te bedenken. De vraag die veel ouders zich dan ook stellen, is of een bevalling meemaken niet te eng is voor een kind? Dit is helemaal afhankelijk van hoe je er zelf tegenover staat. Als jij laat zien dat het heel normaal is en vertelt dat er in Nederland dagelijks zo’n 500 kinderen worden geboren, kijkt jouw kind er op een andere manier naar, dan wanneer je er zelf bang voor bent.

Zelf bang voor de bevalling

Als je zelf heel erg opziet tegen de bevalling, je zelfs bang bent, of zelfs een trauma hebt, is er een grote kans dat je deze gevoelens overbrengt op je kind. Daarnaast voelen sommige moeders dat ze zich moeten inhouden als hun kind erbij is. Dat is natuurlijk geen goed begin van een bevalling, dus als je voelt dat je niet jezelf kunt zijn als je kind meekijkt, kies er dan voor om je kind niet aanwezig te laten zijn bij de bevalling.

Verschil tussen een oud of jong kind

Peuters en kleuters zijn zich minder bewust van wat eng, gevaarlijk of normaal is. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de speeltuin. Peuters en kleuters hebben nog geen compleet beeld van wat gevaarlijk is, en wat ‘normaal’ is en wat niet. Om deze reden is een bevalling voor jonge kinderen vaak minder eng dan voor oudere kinderen die al meer besef hebben van bloed en pijn.

Voorbereiden op de bevalling

Tijdens de zwangerschap kun je jouw kind al voorbereiden. Er zijn veel boekjes te vinden over bevallen, en je kunt goed uitleggen wat er gaat gebeuren. Maak geluiden en leg het uit, zodat ze voorbereid zijn op wat er kan gebeuren. Aan een ouder kind kun je zelf vragen of hij of zij bij de bevalling aanwezig wilt zijn. Zorg ervoor dat je kind tijdens de bevalling de kamer uit kan en opgevangen kan worden, als hij of zij de bevalling niet meer wilt zien.

Complete aandacht voor jou

Als je kind bij de bevalling aanwezig is, zal er aandacht naar hem of haar gaan. Het kan zijn dat je partner zich bezig houdt met je kind, of dat er een ander persoon aanwezig is. Als je liever hebt dat alle focus bij jou ligt, dan is het verstandiger om niet te bevallen met je kind erbij.

Wordt het allemaal even teveel? Dan wil je deze dingen even horen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme