Julia van Buuren
Julia van Buuren Babynamen 22 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Adam of toch Mohammed? Dit is de populairste babynaam van Amsterdam

Ook in 2023 zijn er weer veel baby’s geboren die allemaal een mooie naam hebben gekregen. Inmiddels weten we wat de populairste babynamen van 2023 waren in Nederland, maar hoe zit dat in de hoofdstad van Nederland, het prachtige Amsterdam?

Ook dit jaar ziet de lijst er weer anders uit. En zelfs per stadsdeel zijn er verschillen te zien.

Populairste meisjesnaam

Dit jaar staat Olivia op nummer één, 46 meisjes kregen deze naam in Amsterdam. De naam Olivia is afgeleid van de naam Olivier. Deze is afkomstig van het Latijnse woord ‘olivarius’. Dit betekent ‘olijfboom’ of ‘olijfboomplanter’. De olijftak is het symbool van de vrede, daarnaast was het in de Oudheid ook belangrijk vanwege het economisch belang door de olie.

Top 10 meisjesnamen

1. Olivia
2. Sofia
3. Mia
4. Lina
5. Ella
6. Mila
7. Julie
8. Lily
9. Nora
10. Amira

Populairste jongensnamen

Als het aankomt op jongensnamen, is de nummer één van vorige jaar, namelijk Adam, niet van zijn troon gestoten. In 2023 zijn er 76 Adams geboren in Amsterdam. De naam Adam is een Hebreeuwse naam en betekent ‘mens’. Hij was volgens de Bijbel de eerste mens geschapen door God.

Side note: als alle varianten van de naam Mohammed (zoals Muhammed, Mohamed, Muhammad of Mohammad) bij elkaar opgeteld zouden worden, zou deze naam op nummer één komen te staan. Er zijn namelijk honderd jongens geboren met deze naam. Mohammed is een Arabische naam en betekent ‘hooggeprezen’. Mohammed was de naam van de eerste islamitische profeet, de stichter van de islam.

Top 10 jongensnamen

1. Adam
2. Benjamin
3. Noah
4. Mohammed
5. Oliver
6. Louis
7. Sam
8. Liam
9. Mohamed
10. Abel

Babynamen per stadsdeel van Amsterdam

Per stadsdeel stonden verschillende namen aan de top. In het centrum waren Benjamin, Lucas, Noah en Sam populair. En qua meisjesnamen scoorden Ruby, Ella, Julia, Mia, Nora en Rosie goed.

In Amsterdam Nieuw-West stonden Adam, Mohamed, Mohammed en Yusuf bovenaan. Lina en Noor waren de populairste meisjesnamen, daarna werden Amanah, Amira, Aya, Inaya en Maryam even vaak als naam gegeven.

In Amsterdam-Oost waren Adam, Abel, Liam, Elias, Oliver en Otis populair. De meest gegeven meisjesnamen waren Cato, Mia, Olivia en Sarah.

In Noord werden Adam, Amin, Benjamin, Louie en Louis veel gegeven. Even vaak als Mohamed en Mohammed. Sophia en Amira werden als enige meisjesnamen meer dan drie keer gegeven.

In Amsterdam-west waren Adam, Oliver, Leo, Louis en Mateo populair. Deze namen werden even vaak gegeven als de namen Alexander, Benjamin, Mohammed, Moos en Philip. Voor de meisjes waren Sofia, Julie, Mia en Olivia geliefd.

In Zuid werden de namen Louis, Oliver, Davis, Felix en Sam vaak gegeven. En de populaire meisjesnamen waren Olivia, Julie, Lily, Mila en Sophia.

In Amsterdam-Zuidoost kwamen de namen Zayn, Muhammed, Liam, Aiden, Ibrahim, Jenoah en Mohammed vaak voor. En qua meisjesnamen waren Eva, Isabella en Sofia populair.

En ten slotte werden in Weesp veel baby’s Sam en Finn genoemd, even veel als Arthur, Benjamin, Hugo, James, Lucas, Oliver, Olivier, en Tobias. De populairste meisjesnamen waren Josephine, Ella en Nora. Deze werden net zo vaak gegeven als de namen Emma, Fenna, Lena, Roos en Sophie.

Voorspelling: dit worden de populairste babynamen in 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme