Dit waren de populairste babynamen van 2023

Babynamen Wilma Groothuis 4 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Ook in 2023 zijn er heel veel baby’s geboren, die allemaal een naam hebben gekregen. Zo zijn er tot en met november 164.269 baby’s geboren: 84.195 jongens en 80.074 meisjes. Ben jij benieuwd wat de populairste kindernamen van 2023 waren? Lees dan snel verder.

Het zal je waarschijnlijk niet heel erg verrassen.

Populairste jongens- en meisjesnaam

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) heeft uitgezocht wat de populairste kindernamen van 2023 waren. Noah is, net als in 2022, de populairste jongensnaam en werd het afgelopen jaar 888 keer gegeven. Bij de meisjes is Julia, vorig jaar nog op nummer 2, de populairste naam. 681 meisjes hebben deze naam gekregen.

Het is inmiddels het vijfde jaar op rij dat Noah de meest populaire jongensnaam van Nederland is. Vergeleken met 2022 werd de naam aan 17 kinderen meer gegeven. De naam Julia is gestegen van nummer 2 naar nummer 1. Ouders gaven de naam Julia aan 26 kinderen meer dan vorig jaar.

Jongensnamen

Bij de jongens wint Luca opnieuw aan populariteit en stijgt de naam van de derde naar de tweede plaats. 674 jongens kregen deze naam, tegen 664 keer in 2022. Op de derde plaatst staat Lucas, die een plek stijgt ten opzichte van 2022. Verder valt op dat de naam Levi ook behoorlijk gestegen is van plaats negen naar plaats vijf. Een nieuwkomer in de top 10 is Noud, die dit jaar op de negende plaats staat, een stijging van drie plaatsen.

Bij de meisjes stijgt Julia van de tweede plaats naar de koppositie: in 2023 is deze naam 681 keer gegeven, tegen 655 keer in 2022. Op nummer twee staat Olivia, een naam die in 605 meisjes kregen in 2023. De top 3 wordt afgesloten met de naam Mila, die ten aanzien van vorig jaar ongewijzigd blijft in de ranglijst en in 2023 aan 603 meisjes werd gegeven. In 2022 kregen 624 meisjes deze naam.

Populairste jongensnamen

Dit is de top 10 van populairste jongensnamen in 2023:

 1. Noah
 2. Luca
 3. Lucas
 4. Liam
 5. Levi
 6. Sem
 7. Daan
 8. Mees
 9. Noud
 10. James

Populairste meisjesnamen

Dit is de top 10 van populairste meisjesnamen in 2023:

 1. Julia
 2. Olivia
 3. Mila
 4. Emma
 5. Sophie
 6. Nora
 7. Yara
 8. Saar
 9. Noor
 10. Tess

Invloed groep ouders

Gerrit Bloothooft, naamkundige aan de Universiteit Utrecht, ziet dat een bepaalde groep ouders vaak een grote invloed heeft op de kindernamenlijsten. “Als we naar de broertjes en zusjes van Julia kijken, dan komen we de topnamen Emma, Sophie, Olivia, Noah en Lucas veel tegen”, vertelt Bloothooft. “Voor Noah zijn dat Julia, Mila, Yara, Liam, Luca, Levi, Sem. Er is een bepaalde groep ouders die al deze namen mooi vindt en eruit kiest en dat heeft een grote invloed op de toplijstjes.

Maar de voornamen in de top 10 worden aan slechts 7 procent van alle kinderen gegeven. In totaal worden er jaarlijks ongeveer 13.000 verschillende meisjesnamen en 11.500 verschillende jongensnamen gegeven. Voor meisjes kiezen ouders altijd gevarieerder. Namen die de voorkeur hebben bij kleinere groepen ouders dringen niet tot de topnamen door.”

Kindernamen per provincie

Per provincie zien we verschillen in de top van de populairste kindernamen van 2023. In Groningen zijn Noah en Elin de populairste namen, terwijl Hidde en Lieke de lijst aanvoeren in Friesland. In Drenthe zijn Daan en Lotte het vaakst gegeven en in Overijssel Luca en Julia. Jan en Hailey zijn het populairst in Flevoland en in Gelderland Noah en Julia.

Lucas en Nora zijn in Utrecht het populairst en Noah en Olivia zijn dat in Noord-Holland. Zuid-Holland laat zien dat Noah en Olivia daar de meest gegeven namen zijn. In Zeeland voeren Lucas en Olivia de lijst aan en in Noord-Brabant Noud en Saar. In Limburg zijn Noah en Emma het populairst.

Populairste genderneutrale namen

Naast de populairste jongens- en meisjesnamen worden dit jaar voor de tweede keer de meest genderneutrale kindernamen van Nederland gepresenteerd. Het gaat om namen die procentueel ongeveer even vaak voorkomen bij zowel jongens als meisjes en dus niet aan een bepaald geslacht gebonden zijn.

Dit jaar wordt de lijst aangevoerd door de naam Riley die aan 84 meisjes en 82 jongens werd gegeven. Op de tweede plaats staat Sky (16 meisjes en 17 jongens), gevolgd door Jonne (15 meisjes en 16 jongens).

Voorspelling: dit worden de populairste babynamen in 2024

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme