Youtuber Dee van der Zeeuw na drie miskramen in verwachting van tweede kind

Celebs Julia van Buuren 4 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De 26-jarige youtuber Dee van der Zeeuw en haar vriend Lars Gerbrands zijn in verwachting van hun tweede kind. Dat maakte Dee bekend in een video op Instagram. Zwanger worden en blijven is niet vanzelfsprekend voor Dee, ze sprak eerder openlijk over haar miskramen.

“2021 zou het jaar worden waarin wij ouders zouden worden”, vertelt Dee in de desbetreffende video. Helaas werd deze droom niet werkelijkheid. Dee had namelijk drie miskramen.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

De eerste miskraam ontstond spontaan onder de douche. De tweede kwam door een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, dit kon pas na twee weken vastgesteld worden. Hierna moest een van haar eileiders operatief worden verwijderd. En bij de derde zwangerschap was er sprake van een missed abortion. De foetus in haar buik bleek niet meer in leven te zijn. Desalniettemin had ze dit zelf niet door, omdat haar lichaam geen symptomen liet zien. De miskraam moest zelf worden opgewekt.

Geboren moeder

Dee vertelde dat het zowel mentaal als fysiek veel met haar heeft gedaan. Toch heeft zij de moed niet opgegeven. “Ik ben een geboren moeder”, vertelt ze. Ze raakte na de miskramen opnieuw zwanger en deze keer ging alles goed. Op 11 september 2022 beviel zij van haar dochter Elin Júne Gerbrands.

Zwijgcultuur doorbreken

Dee wilde in eerste instantie haar verhaal niet delen, omdat ze dacht dat het bij de volgende zwangerschap wel goed zou komen. Na miskraam nummer drie koos ze ervoor om openlijk haar verhaal te delen, zodat ze er zelf rust in kon vinden. Daarnaast was ze zich er bewust van dat vele anderen zich in dezelfde positie bevinden en wilde ze de zwijgcultuur die erop hangt doorbreken. Ze ontving veel positieve reacties en steun naar aanleiding van de video.

Miskramen wereldwijd

Eén op de zeven zwangerschappen wereldwijd eindigt in een miskraam, blijkt uit onderzoek. Van alle vrouwen maakt elf procent minimaal één miskraam mee, twee procent twee miskramen en één procent drie of meerdere miskramen. Niet alle miskramen worden geregistreerd, dus de exacte aantallen liggen mogelijk veel hoger.

Jaarlijks vinden er wereldwijd zeker 23 miljoen miskramen plaats. Toch blijkt dat vrouwen vaak weinig steun ontvangen. Het verlies wordt veelal in stilte verwerkt.

De onderzoekers pleiten voor betere begeleiding. Vrouwen krijgen vaak niet te horen dat bijvoorbeeld een andere leefstijl de kans op een miskraam kan verkleinen. En bij sommige vrouwen die vaker een miskraam hebben gehad, kan een behandeling met progesteron de kans op een volgende miskraam verkleinen.

Ook zou er volgens de onderzoekers beter moeten worden onderzocht naar de oorzaak, dit gebeurt volgens hen nog te weinig.

Verlies erkennen

Mariëtte Goddijn, hoogleraar Voortplantingsgeneeskunde verbonden aan het Amsterdam UMC, zegt dat er veel meer aandacht moet komen voor miskramen. “Artsen, verpleegkundigen en verloskundigen zouden moeten erkennen dat het echt een verlies is, ook voor de partner.”

Had ik maar nooit… ‘Mijn vriend de schuld gegeven van mijn miskraam’  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme