Hoe ben jij zwanger? ‘Het gevoel van angst om weer een kindje te verliezen overheerste’

Persoonlijk Wilma Groothuis 21 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Demi (27), die 34 weken zwanger is.

Naam: Demi
Leeftijd: 27
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Mike
Hoeveelste kind: Tweede
Beroep: Administratief medewerker

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“In juni 2022 stopte ik met de pil, waarna ik meteen de eerste maand zwanger was. Helaas eindigde deze zwangerschap in een miskraam. Hierna raakte ik weer twee keer snel zwanger, maar ook deze twee zwangerschappen eindigden in een miskraam. Uiteindelijk stond ik eind mei 2023 weer met een positieve test in handen en tik ik alweer de 34 weken aan.

Het heeft in totaal dus iets minder dan een jaar geduurd. Ik weet dat dit gemiddeld gezien niet lang is en dat er stellen zijn waarbij het veel langer duurt, maar gevoelsmatig heeft een ‘goede’ zwangerschap door de miskramen voor ons wel even geduurd.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had eigenlijk nog helemaal niet door dat ik zwanger was en was er zelfs van overtuigd dat ik gewoon ongesteld zou gaan worden. Door de miskramen was ik erg onzeker geworden, waardoor ik toch besloot een test te doen en deze was tot mijn grote verbazing positief. Ik heb zelfs nog een tweede en derde test gedaan, omdat ik niet kon geloven dat de test klopte.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Het eerste trimester was ik erg moe en pikte ik een middagdutje mee als mijn zoontje ook op bed lag. Dit had ik echt nodig en vond ik heerlijk! Ook ben ik de eerste 24 weken behoorlijk misselijk geweest en was ik vooral de ochtenden veel op het toilet te vinden. Met name toen de misselijkheid minder werd, voelde ik me een stuk beter!”

Hoe ben jij zwanger Demi
Foto: evameijeraanfotografie

Hebben jouw miskramen invloed op deze zwangerschap?

“De drie miskramen hadden en hebben nog steeds veel invloed op hoe ik in deze zwangerschap sta. Aan het begin overheerste het gevoel van angst om weer een kindje te gaan verliezen. Het heeft echt wel een paar weken geduurd voor ik de blijdschap toe kon en durfde te laten. Het eerste trimester had ik wekelijks een controle in het ziekenhuis.

Aan de ene kant vond ik het fijn om te weten waar ik aan toe was, maar aan de andere kant heb ik er ook echt slapeloze nachten van gehad. Steeds weer zat ik megazenuwachtig en met knikkende knieën in de wachtkamer. Toen ik onze dochter eenmaal voelde bewegen, begon die angst wel wat af te nemen, maar ook nu ben ik het nog niet helemaal kwijt. Het vertrouwen moest echt groeien en gelukkig is dat aardig gelukt.

Na elke goede echo en controle ontstond er ook steeds meer de ruimte om te genieten. Ik moet wel zeggen dat ik door drie miskramen mij er heel erg van bewust ben hoe bijzonder het eigenlijk is: het nieuwe leven dat in je buik groeit. Juist omdat ik nu heb ervaren dat het absoluut niet vanzelfsprekend is.”

Zoet of hartig?

“Haha, absoluut zoet! Mijn zwangerschapscraving is al vanaf het begin chocola en lijkt alleen maar erger te worden. Ik kan het de hele dag eten en geniet er dan enorm van. Het maakt ook helemaal niet uit welke chocola het is: Twix, een reep, chocolademelk, etc. Ik ben volgens mij ook niet eerder zo blij geweest met een chocoladeletter.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Nu ik zwanger ben, merk ik vooral dat ik emotioneler ben. Ik was altijd al een makkelijke huiler bij televisieprogramma’s, maar nu is het helemaal erg. Tijdens het kijken van GTST kunnen de tranen over mijn wangen stromen en dat terwijl er helemaal niets verdrietigs gebeurd. En tja, chagrijnig… Ik ben van mening dat het wel meevalt, maar dat zal ik eens aan mijn man moeten vragen, haha.”

Hoe ben jij zwanger Demi
Foto: evameijeraanfotografie

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Dit wisselt echt heel erg. Ik merk dat ik met bepaalde dingen wat later ben dan tijdens mijn eerste zwangerschap. Zo staan de wandelwagen en Maxi-Cosi nog bij mijn moeder op zolder, maar andere praktische zaken heb ik al wel geregeld. Zo werd ik er heel onrustig van dat de oppas voor mijn zoontje voor tijdens de bevalling nog niet geregeld was. Inmiddels ligt er een heel dichtgetimmerd schema klaar en is er een groepsapp aangemaakt.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren! Mike en ik zijn allebei veel te nieuwsgierig om te wachten tot de geboorte. Al lijkt het me wel heel bijzonder om er bij de geboorte achter te komen wat het geslacht van je kindje is.”

Babyshower of gender reveal party?

“Dan ga ik toch voor een gender reveal party. Bij onze zoon hadden we deze niet, omdat we toen midden in de corona lockdown zaten. Deze zwangerschap hebben we dit wel gedaan en ik vond het zo’n magisch moment toen er roze rook uit de brandblusser kwam!”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik ben iemand die eigenlijk altijd tot het laatste moment doorgaat met alles. Bij mijn eerste zwangerschap trok ik bijvoorbeeld te laat aan de bel wat betreft mijn bekkenklachten, waardoor ik tegen het einde van de zwangerschap zelfs moeite had met lopen. Door de klachten die ik had moest ik zelfs een aantal weken eerder met verlof, omdat ik lichamelijk gewoon niet meer zoveel waard was. Die fout maak ik niet nog een keer, waardoor ik nu wel beter let op de signalen van mijn lichaam. Al moet ik ook eerlijk bekennen dat het met een vrolijke actieve peuter in huis niet altijd even makkelijk is om mijn rust te pakken.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Bij de bevalling van mijn zoontje wilde ik graag in het ziekenhuis bevallen. Helaas waren alle ziekenhuizen in de omgeving op dat moment vol, waardoor we toch thuis zijn gebleven. Vanwege complicaties moest ik na de bevalling alsnog naar het ziekenhuis, maar op de thuisbevalling zelf kijk heel positief terug. Vanwege de complicaties, neig ik deze keer meer naar een ziekenhuisbevalling, want dan ben ik er maar alvast, maar vanwege de positieve ervaring van vorige keer sluit ik ook een thuisbevalling niet uit. Ik heb dus nog niet echt een keuze gemaakt en denk dat ik het op het moment zelf beslis.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik huilde tranen met tuiten om Skyradio Christmas Station’

Hoe b en jij zwanger Demi
Foto: evameijeraanfotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme