Ayla, Larissa en Aisha: déze unieke babynamen zijn vernoemd naar de maan

Kinderen Valéry de Voijs 12 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben jij gek van de sterren, en vernoem jij je baby dan ook het liefst naar de maan? Dan ben je niet de enige. Namen als Maan of Luna zijn de laatste tijd namelijk steeds populairder geworden. Zo stond Luna in de afgelopen twee jaar in de top tien van meest gekozen babynamen. Maar ook als jij een originele babynaam zoekt kun jij je kind alsnog naar de maan vernoemen.

Babynamen die maan betekenen

Van Turkse namen tot Griekse godinnen: deze babynamen zijn allemaal gerelateerd aan de maan.

Ayla

Als jij ooit lang naar een volle maan hebt gekeken, heb je gezien dat er zo’n witte ‘kring’ om de maan zichtbaar is. In de Turkse taal wordt deze halo of light aangeduid met Ayla.

Larissa

Jawel, ook deze babynaam betekent maan. En wel de maan van Neptunus. Voor de facts lovers: de maan is in 1981 per toeval ontdekt en staat ook wel bekend als Neptune VII. Wist je trouwens dat Larissa iedere 13 uur en 12 minuten om Neptunus heen draait? Mooi verhaal bij een mooie naam dachten wij.

Aisha

Ken je ‘m nog, het populaire nummer van Khaled (Aicha, Aicha, écoute-moi) dat door menig radiostation is grijs gedraaid? Aisha is niet alleen in Arabische landen een populaire babynaam, maar wordt in Nederland ook steeds vaker gekozen. De naam betekent ‘leven’ en is gekoppeld aan de maangodin.

Cynthia

In het oude Griekenland wordt deze maangodin ook wel aangeduid met Cynthia. De maangodin zou namelijk geboren zijn op de berg Cynthus. Toch niet zo’n fan van deze babynaam? Dan is Cindy wellicht een leuke optie!

Helene

Op een vroege lentedag in 1980 werd deze kleine maan ontdekt. De maan van Saturnus heeft wel een heel bijzondere vorm. Dit zal dan ook de reden zijn dat de maan vernoemd is naar de oude Griekse legende. Volgens de legende is Helene namelijk de dochter van Zeus en werd uit een ei geboren.

Jaci/Jacy

Deze babynaam vindt z’n oorsprong in Zuid-Amerika. In Tupi (de taal van de oorspronkelijke bewoners van Brazilië) betekent Jaci namelijk maan. Oorspronkelijk voor meisjes, maar wij vinden stiekem dat ‘ie best voor jongens kan.

Rosalinde

En wij sluiten het lijstje af met deze prachtige babynaam. Rosalinde (afgekort met Rosa of Roos) is één van Uranus’ manen. De maan werd op 13 januari 1986 ontdekt, en wordt ook wel aangeduid met Uranus XIII.

Ben jij een mega fan van the universe? Dan ga jij deze ideeën vast heel leuk vinden. De babykamers zijn namelijk geïnspireerd door de maan!

Van Agnes tot Zoë: 16x de mooiste Griekse meisjesnamen (mét betekenis)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme