Hoe vaak moet je je haar knippen? Een expert geeft antwoord

Beauty Chiara Izelaar 12 jan 2022
Leestijd: 5 minuten

Hoe vaak moet je je haar knippen? Weet jij het antwoord? Veel vrouwen antwoorden met één keer in de acht weken. Maar één algemeen antwoord bestaat helemaal niet. Dit is logisch als je je bedenkt hoeveel soorten haartypen en kapsels er zijn.

Hoe vaak je naar de kapper moet, hangt af van veel factoren. Heb je een lang of kort kapsel? Wil je het laten groeien of juist in model houden? Heb je krullen of steile lokken?

Hoe vaak moet je je haar knippen?

Shanna Vrolijk – kapster en visagiste – legt uit hoe vaak je naar de kapper zou moeten gaan.

Lang haar

Vrouwen met lang haar – die het ook graag lang willen houden – raadt Shanna aan om eens in de drie maanden naar de kapper te gaan om een centimeter van de lengte af te laten halen. Op deze manier kan het gezond groeien.

Gemiddeld groeien je haren namelijk 1 centimeter per maand, dus drie maanden staat gelijk aan drie centimeter. Je spaart dus twee centimeter lengte.

Maak echter wel duidelijk aan je kapster dat je het wil laten groeien en er echt maar een centimeter af mag.

Haar wassen? Bijna iedereen doet deze 6 dingen verkeerd

Onbewerkt haar

Verzorg jij je haar goed? Is het stevig, gezond en onbewerkt? Met onbewerkt haar refereert Shanna naar gezond, stevig haar dat nooit geverfd wordt en waar geen styling tools aan te pas komen.

Om onbewerkt haar zo gezond mogelijk te houden hoef je slechts om de twaalf weken naar de kapper om je puntjes te laten knippen.

In de tussentijd kun je je haardos goed verzorgen met shampoos, haarmaskers en conditioners. Maar als jouw haar altijd straalt weet je dit natuurlijk als geen ander.

Krullen

Shanna legt uit dat er allerlei soorten krullen bestaan en voor iedere krulsoort gelden er andere regels. Heb je grove krullen? Dan kun je om de twaalf weken naar de kapper, puur om gespleten puntjes te voorkomen.

Heb je medium tot fijne krullen dan kun je acht tot twaalf weken aanhouden. Dit omdat teveel lengte in het haar de krul op een gegeven moment uitrekt.

Maar ook omdat krullend haar vaak droog is en een knipbeurt je lokken er verzorger uit laten zien. Tussen je kappersafspraken in is het essentieel om je lokken te verzorgen met hydraterende producten.

Slagen of steil haar

Uit ervaring weet Shanna dat vrouwen met slagen of steile lokken hun haardos vaak bewerken met styling tools. Dit zorgt ervoor dat het haar uitdroogt en beschadigt, wat leidt tot gespleten haarpunten die snel afbreken. Daarom kun je je puntjes het beste om de acht weken laten knippen.

Heb je hele fijne lokken? Dan kun je een pauze van zes weken aanhouden, omdat fijn haar sneller uit model raakt. Vrouwen die hun slagen of steile lokken goed verzorgen en niet vaak verhitten hebben over het algemeen om de twaalf weken een knipbeurt nodig.

Rapunzel, eat your heart out: met deze tips groeit je haar in ramp tempo

Laagjes

Kapsels met laagjes zijn te onderscheiden in verschillende lagen. Heb je lange lagen? Dan kun je deze het beste om de acht weken bij laten werken. In acht weken geef je je haar voldoende tijd om te groeien, zonder dat je last krijgt van plukjes die in de weg gaan zitten.

Heb je verschillende of korte lagen? Dan kun je het beste een wachttijd van zes weken aanhouden. Je haren groeien na deze periode uit model, waardoor het een tikkie rommelig wordt.

Korte kapsels

Vaak bestaan korte kapsels – zoals de bob – uit strakke lijnen. Omdat deze strakke lijnen aan te houden is het noodzakelijk om na zes weken weer een afspraak te maken. Vrouwen met een héél kort kapsel kunnen het beste vier weken tussen hun kappersafspraken houden.

Heb je een pony? Dan weet je als geen ander dat je deze regelmatig bij moet laten werken. Zeker als het om een strakke, rechte pony gaat.

Must read: Droge en pluizende lokken? Arganolie is hét wondermiddel!

Geverfd haar

Geblondeerd haar is meer poreus en zal sneller splijten. Daarom hebben geblondeerde lokken vaker een knipbeurt nodig. Heeft je haardos een andere geverfde haarkleur? Dan kun je de algemene adviezen voor jouw haartype aanhouden.

Qua verven is één keer in de vijf weken gebruikelijk, omdat er binnen dit tijdsbestek vaak al een centimeter uitgroei aanwezig is. Als je highlights of een balayage heeft is dit natuurlijk een ander verhaal. Je hoeft je haar trouwens niet altijd te laten knippen als je het laat verven.

Last van haarverlies na je zwangerschap? Dit kan je eraan doen

Dode punten

Als je haar er droog en onverzorgd uitziet kunnen je puntjes dood zijn. Neem een lok haar tussen je vingers en kijk of je haar splijt. Als dit het geval is, is het uiteinde van je haar vaak lichter van kleur.

Dode puntjes breken snel af en zijn niet meer flexibel, waardoor je haar uit model kan raken. Als je je puntjes niet laat knippen groeit je haar nog wel, maar op den duur kunnen ze zo erg splijten dat ze afbreken. Op deze manier wordt je haar toch nog een stukje korter.

Zo bereid je je voor op je kappersbezoek

Kapsters vinden het fijn als je van tevoren een kleur en/of model hebt uitgekozen.  Hiervoor kun je een foto gebruiken én goed uitleggen wat je wel en niet wil. Let er wel op dat het gezicht van het model op de foto overeenkomt met jouw gezicht, en het haar met jouw haartype. Zo kan een bob heel anders uitvallen bij  jou.

Speur Pinterest af en bereid je goed voor! Kapsters werken namelijk op basis van tijd per klant. “Natuurlijk zijn we altijd bereid om een adviesgesprek te geven. Als je hier behoefte aan hebt is het fijn dat je dit aangeeft bij het inplannen van je afspraak. Zo kunnen wij zelf inschatten of we hiervoor meer tijd in moeten boeken. Op deze manier wordt het geen haastklus en kunnen we goed kijken naar wat er bij je gezicht past. ”

Ook interssant: Gezonde lokken? Zo moet je ze het wassen volgens een expert

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme