Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 18 apr 2019
Leestijd: 5 minuten

Zo moet je je haar wassen volgens een expert

Hoewel we er weleens tegenop zien staat het wassen van je haar uiteindelijk toch gelijk aan een klein verwenmoment. Een wasbeurt geeft een verfrissend gevoel en oh wat ruiken je lokken toch zalig. Het is dan ook de perfecte manier om dagelijks vuil, vet en producten uit je haren te krijgen.

Toch is een beetje viezigheid op je hoofdhuid hartstikke gezond. Dit laagje beschermt je hoofdhuid en houdt het soepeltjes. Als je je haar te vaak wast spoel je natuurlijke vetten en talg weg en worden niet alleen je lokken, maar ook  je hoofdhuid droog.

Haar wassen

Dus hoe vaak moeten we het nu eigenlijk wassen? Een expert geeft antwoord.

Standaard procedure

Shanna Vrolijk, kapster én visagiste, legt uit dat iedere vrouw een ander haartype heeft. Daarom is er ook geen standaard procedure om je haren te wassen.

Het hangt volgens Shanna vooral af van je haartype én je levensstijl. Als je iedere dag sport én heel fijn haar hebt is dagelijks wassen geen overbodige luxe.

Bevind je je in een warm, vochtig land? Op vakantie kan het ook geen kwaad om je haar dagelijks uit te spoelen. Je hoeft je haren niet perse met shampoo  of andere verzorgingsmiddelen te wassen. Enkel water is voldoende om het meeste vuil weg te spoelen.

Last van haarverlies na je zwangerschap? Dit kan je eraan doen

Je haar te vaak wassen zorgt ervoor dat de natuurlijke oliën die je talgkliertjes aanmaken aangetast worden, waardoor je haar minder soepel en dik wordt.

Vooral mensen met droog haar en/of krullen zouden hun lokken zo veel mogelijk met rust moeten laten, om droogheid te voorkomen. Evenals vrouwen met een vette hoofdhuid.

Ja, dit klinkt tegenstrijdig. Vet haar komt voort uit overtollig veel talg op je hoofdhuid. Hoewel je veel talg wegspoelt kan deze talgproductie toenemen als je je haar vaak wast. Je hoofdhuid heeft een natuurlijk vetlaagje nodig die je er eigenlijk niet af zou moeten wassen.

Over het algemeen kunnen vrouwen de vuistregel 2 a 3 keer per week aanhouden. Om de wasbeurt zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om zo min mogelijk aan je haar te zitten.

Hoe vaker je het borstelt en met je handen door je haar gaat, des te groter de kans is dat je het vet van je hoofdhuid door je haren verspreid. Kijk ook uit met vettige producten, zoals olie en serum. Gebruik deze enkel wanneer nodig én alleen in de haarpunten.

Must read: Droog en pluizend haar? Arganolie is hét wondermiddel!

Haren wassen doe je zo

En hoe kun je je haren het beste wassen? Shampoo neemt vet en vuil op en het is de bedoeling dat de shampoo schuimt. Gebruik ook niet teveel shampoo; je wil je haar niet uitdrogen.

Gebruik het ook daarom alleen op de hoofdhuid! De shampoo loopt vanzelf langs de lengte van je haar, waardoor je hele haardos uiteindelijk schoon wordt.

Verdeel de shampoo over je handen, en verdeel het over je kruin met masserende bewegingen. Zo wordt de shampoo goed verdeeld én zo zorg je ervoor dat de shampoo goed zal schuimen!

Hoewel de meeste vrouwen ervan uitgaan dat conditioner alleen nodig is om droog en/of stugge lokken te temmen, is dit niet helemaal waar.

Tijdens een wasbeurt gaan je haarschubben openstaan, waardoor je lokken sneller beschadigd kunnen raken. Conditioner is hét middel om je schubben weer te sluiten. Daarnaast maakt conditioner je haardos mooi glad en zacht.

Als je vette lokken hebt hoef je niet bang te zijn dat je de boel vetter raakt door conditioner. Het is namelijk NIET de bedoeling dat je dit goedje aanbrengt op je hoofdhuid, maar enkel in de lengtes (dus ook punten!) van je haren!

Shanna geeft een extra tip: ‘Voor het extra afsluiten van de schubben én een glanzende dos spoel je je haren na met koud water’. Tja, wie mooi wil zijn, moet kou lijden.

De juiste producten

Als je het fijn vindt kun je een masker gebruiken. Het hoeft niet, maar als je het doet raadt Shanna je aan om dit maximaal 1 keer per week te doen.

Let wel op! Gebruik eerst shampoo, dan het masker en dan pas conditioner. Maskers verzorgen je haren wel, maar zetten je haarschubben – net zoals shampoo – open, juist zodat de verzorgende ingrediënten door kunnen dringen. Omdat conditioner je schubben afsluit, gebruik je dit goedje het laatst!

Maar welke shampoo, masker en conditioner gebruik je dan? Tja, dit ligt weer aan je haartype. Zo heb je droog, vet, krullend, stijl, dik, dun, pluizig, beschadigd en gekleurd haar.

Daarnaast kan je haar door de jaren heen flink veranderen, door bijvoorbeeld medicatie, hormonen en/of haarverf.

Gelukkig is er voor ieder haartype iets wils. Hoewel het soms erg lastig is om tussen 192342 potjes en flesjes te kiezen, zijn alle verpakkingen tegenwoordig wel voorzien van labels waarop staat waarvoor het product bedoelt is.

Handig: HELP! Je eerste grijze haren en wat je eraan kunt doen

De kleine lettertjes

Let echter wel op de kleine lettertjes! Kijk bijvoorbeeld uit voor minerale oliën. Deze vormen een laagje om je haar waardoor je hoofdhuid en haren worden afgesloten en uiteindelijk uitdrogen.

Maar let ook op siliconen. Siliconen – en dan niet dimenticone, oftewel in water oplosbare siliconen – voegen helemaal niets toe aan de verzorging van je haar. Ja, je hebt na je wasbeurt glanzend en stralend haar, maar dit is voor korte duur.

Siliconen zijn niet oplosbaar in water, waardoor je ze niet uit kunt spoelen. Je voegt dus continu een extra laagje toe aan je haar, waardoor je haar op een gegeven moment niet meer in staat is om verzorgende essentials tot zich te nemen. Hierdoor raakt je haar zwaar, futloos, dof en vol klitten.

Tot slot zijn er nog sulfaten. Sulfaten (let op het label SLS) zijn zouten of esters van zwavelzuur. Hoewel ze onze shampoos goed laten schuimen en ons haar goed reinigen is dit spul erg agressief.

Je wast je gezonde olielaagje ermee weg, waardoor je hoofdhuid uitdroogt. Sommige vrouwen kunnen zo slecht tegen dit agressieve middel dat er eczeem ontstaat.

‘Als onze klanten hier last van hebben raden wij ons kappersmerk aan. Deze shampoo is grotendeels natuurlijk en zachter voor het haar. Het kost misschien wat, maar kappersproducten zijn in de meeste gevallen heel goed voor je haar.’

Het is natuurlijk niet voor niets dat je haar stevig, gezond én zijdezacht aanvoelt als je de salon uitloopt!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme