Voetbalfan? Dit zijn de redenen waarom je je kids wel of niet meeneemt naar het voetbalstadion

Kinderen Gina Koninkx 18 apr 2019
Leestijd: 3 minuten

Ben jij of je partner van plan om met je zoon of dochter naar een voetbalwedstrijd te gaan? Dat kan voor sommige mensen best een ‘ding’ zijn. Zeker als je kind voor het eerst gaat en we hebben allemaal een beeld voor ogen van hoe het eraan toe kan gaan in stadions.

Om je twijfel weg te nemen hebben we de grootste voors en tegens voor je op een rij gezet zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken. Neem je je kind wél of niét mee naar het voetbalstadion?

Redenen om je kind wél mee te nemen

1. Stadia hebben een familievak
Je kunt er vanuit gaan dat het familievak een veilige plek is om met je kind te zitten. Dat is er namelijk niet voor niks. Naast dat supporters zich hier dienen te gedragen (overigens geldt dat natuurlijk voor het hele stadion) mag er ook niet worden gerookt. In dit vak zitten ook veel andere gezinnen met hun grut.

2. In het stadion zelf gebeurt niet veel
Tijdens voetbalwedstrijden is overal security aanwezig om ervoor te waken dat iedereen zich gedraagt. Dus al zou er iets gebeuren, duiken er meteen een tiental security mannetjes bovenop. Voor wedstrijden wordt er wel vaak gedronken rondom het stadion maar daar kun je natuurlijk gewoon omheen lopen met je zoon of dochter.

3. Gekkies heb je overal
Gekkies vind je overal en het is niet per se zo dat dat in het voetbalstadion is. Natuurlijk heeft elke club er een paar rotte appels tussen zitten maar je kan net zo goed bij de bushalte een gekkie tegenkom als in een stadion. En dan is er ook nog eens veel politie op de been om wedstrijden in goede banen te leiden. Niks om je over zorgen te maken dus.

Redenen om je kind niét mee te nemen

1. Er wordt veel gevloekt
Ja, er kan nogal eens wat gevloekt en gezongen worden (en dat is een understatement) in het stadion en dat kan er best heftig aan toe gaan. We kunnen het ons best voorstellen dat je je zoon of dochter daar op dit moment nog niet mee wil laten onderdompelen en dat is ook helemaal niet zo raar. Wacht nog een paar jaar tot hij of zij wat ouder is. Niemand zal je daar raar op aankijken.

2. Je kind is nog niet oud genoeg
Regelmatig worden wedstrijden pas ‘s avonds gespeeld en dat heeft nog een aantal extra bijkomstigheden (bijvoorbeeld dat er meer wordt gedronken buiten het stadion). Wedstrijden duren best lang en het is natuurlijk niet prettig als je zoon of dochter de dag erna met moeite zijn of haar ogen open kan houden. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om naar een wedstrijd rond een uur of drie te gaan in het weekend.

3. Het is ‘de’ match niet
Er zijn heel veel wedstrijden die leuk zijn voor kids maar ook een aantal vijandige wedstrijden die je beter kunt overslaan als je voor het eerst gaat. Onder andere Ajax – Feyenoord is zo’n potje waar veel die hard fans naartoe komen en dat is misschien niet het uitgelezen moment om jouw kiddo daar ook mee naartoe te slepen.

Maak altijd voor jezelf de afweging of jouw zoon of dochter er wel of niet klaar voor is maar maak het ook niet zwaarder dan het is. Maak de keuze in ieder geval voor jezelf en laat je niet ontmoedigen door wat andere ouders afspreken met hun kinderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme