Zelfs baby’s worden van ouders gescheiden in extreme lockdown in Shanghai

Nieuws Lise Steegmans 6 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Herinner je je nog die tragische taferelen van migrantenkinderen die bij de Amerikaans-Mexicaanse grens werden gescheiden van hun ouders? In Shanghai gebeurt nu iets vergelijkbaars. Baby’s en kinderen met corona worden direct van hun ouders gescheiden.

Met deze verregaande maatregel wil de overheid de zwaarste corona-uitbraak in twee jaar tijd bestrijden.

Baby’s gescheiden van ouders in Shanghai

En dat leidt, logischerwijs, tot veel weerstand. Beelden van huilende, eenzame kinderen vliegen de wereld over en in Shanghai zelf groeit de frustratie over de strenge lockdown onder de lokale bevolking. Gisteren is bekend geworden dat de strikte lockdown is verlengd tot onbepaalde tijd.

De Chinese overheid zet alles op alles om het virus in te dammen. Daarbij is de gouden regel voor iedereen duidelijk; iedereen die positief test, moet geïsoleerd zijn van niet-besmette mensen. Maar in Shanghai, de grootste stad van China met op dit moment de grootste uitbraak, gaat deze maatregel nog een stap verder. Zelfs de jongste gezinsleden moeten zich aan de regel houden.

Openbaar gezondheidscentrum

“Als de gezinsleden van baby’s, kinderen en tieners niet besmet zijn, moeten zij afstand nemen van de kinderen. Alleen als een van de ouders ook besmet is, kan de mama, papa of voogd het kind vergezellen”, maakte overheidsfunctionaris Wu Qianyu duidelijk. “Als het kind jonger is dan zeven jaar, zullen die kinderen worden behandeld in een openbaar gezondheidscentrum. Oudere kinderen of tieners isoleren we voornamelijk op gecentraliseerde plaatsen.”

Opzettelijk besmetten

Op het wereldwijde web verschenen verschillende video’s van huilende baby’s zonder ziekenhuis in iets dat lijkt op een ziekenhuis vol mensen in beschermende pakken. Nadat via sociale media de nodige ophef ontstond, lieten de lokale autoriteiten weten dat dit inderdaad hun manier van handelen op dit moment is. Dat leidde tot nog meer protest, want is het niet een basisrecht om je kind te begeleiden? Op Weibo, de Chinese variant van Facebook, opperde een ouder dat hij zich opzettelijk zou laten besmetten op bij zijn kind te kunnen zijn.

9.000 infecties op één dag

Eind maart nam het aantal nieuwe coronabesmettingen in Shanghai flink toe. Daarop besloten de autoriteiten om bepaalde wijken in lockdown te plaatsen. Ook zijn alle 26 miljoen (!) inwoners gestest op het cornavirus.

De Gezondheidscommissie meldde gisteren meer dan 13.000 nieuwe besmettingen in Shanghai. In vergelijking met de Nederlandse cijfers lijkt dat op een bevolking van 26 miljoen vrij laag, maar China voert een zero-covidbeleid. De volledige stad zit nu in lockdown, waardoor 26 miljoen mensen huisarrest hebben.

Ook al is er in Nederland geen sprake van een lockdown, in de rest van de wereld heeft corona nog veel invloed op het dagelijkse leven. Zo gaan er miljoenen kinderen nog steeds niet naar school door corona. Hoe dat kan, lees je hier.

Baby’s geboren tijdens corona hebben mogelijk een ontwikkelingsachterstand

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme