Baby’s geboren tijdens corona hebben mogelijk een ontwikkelingsachterstand

Kinderen Valéry de Voijs 7 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Is jouw baby tijdens de pandemie geboren? Dan kan het zomaar zijn dat je kind kampt met een ontwikkelingsachterstand. Dat blijkt uit recente onderzoeksresultaten. Geen paniek, er zitten namelijk een aantal kanttekeningen bij dit onderzoek.

Wij pluizen het voor je uit.

Baby’s geboren tijdens corona

Hoe zit het precies? Onderzoekers van de Colombia University in New York zijn op zoek gegaan naar de link tussen corona en zwangerschappen. Ze wilden weten op welke manier COVID invloed heeft (gehad) op de ontwikkeling van baby’s. En de onderzoeksresultaten liegen er niet om. Baby’s tot zes maanden hebben volgens de onderzoekers wel degelijk een ontwikkelingsachterstand.

In het onderzoek zijn 255 baby’s meegenomen. Alle baby’s zijn geboren in New York in de periode waarin de stad een piek had in het aantal corona besmettingen: van maart 2020 tot december 2020.

De kleintjes zijn zes maanden lang onder de loep genomen, waarbij er gelet werd op mijlpalen als sociale skills, communicatieve vaardigheden en motorische ontwikkeling. Daarbij werd er gekeken of de baby’s in staat waren om zelfstandig van hun rug naar buik te rollen.

Uit het onderzoek bleek dat deze baby’s een ontwikkelingsachterstand hebben vergeleken met baby’s die vóór de pandemie zijn geboren. De baby’s scoorden minder goed op motorische vaardigheden, fijne motoriek en sociale vaardigheden. Mogelijke oorzaken zijn stress bij ouders, zoals baanonzekerheid of een onstabiele thuisbasis.

Kanttekeningen bij het onderzoek

Toch zijn er een aantal  kanttekeningen bij dit onderzoek te plaatsen. Professor Mollie Wood legt bijvoorbeeld uit dat het onderzoek bestaat uit een relatief kleine groep baby’s is, uit één stad, tijdens een korte periode.

Daarbij is het opvallend dat juist deze groep baby’s beter scoorden op communicatieve vaardigheden. Dit hadden professoren juist niet verwacht, aangezien deze baby’s in hun eerste levensjaren veel volwassenen met mondkapjes hebben gezien.

Geen paniek dus als jouw baby in deze periode is geboren. Hier vind je overigens meer info over de mijlpalen die je van je baby kan verwachten.

8x Mijlpalen met je kind (waar jij een schouderklopje voor verdiend)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme