Baby’s ruiken de geur van hun moeder en dit is hoe dat werkt

Kinderen Gina Koninkx 1 sep 2020
Leestijd: 1 minuut

Als je een newborn baby hebt is niks fijner dan de geur van je kindje. Maar misschien is het je ook wel eens opgevallen dat jouw geur ook veel impact heeft op hem of haar. Hoe herkennen baby’s de geur van hun moeder?

Dr. Jessica Madden werkt in het ziekenhuis als neonatoloog en legt uit hoe het kan dat baby’s hun moeders geur herkennen. Dat gebeurt eigenlijk al voordat ze zijn geboren.

Baby’s leren jouw geur kennen

De reukzin van baby’s begint al in de buik van de moeder waar baby’s worden blootgesteld aan de geur van het vruchtwater van hun moeder. Zodra een baby wordt geboren gaat zij alle zintuigen gebruiken om de wereld om zich heen te leren kennen, zo ook het reukorgaan. Volgens Jessica is het daarom zo dat jouw baby binnen een aantal dagen jouw geur kent. Baby’s herkennen de geur van hun moeders melk en lichaam.

Er zijn tig studies gedaan naar de reukzin van baby’s en daaruit blijkt onder andere ook dat geur van de moedermelk een kalmerend effect heeft op premature baby’s.

Het belang hiervan

Baby’s leren niet alleen de geur van moedermelk kennen want ze liggen vooral de eerste dagen veel op je borst. Hierdoor leren ze ook jouw lichaamsgeur kennen. Omdat jij ze verzorgd en drinken geeft als ze honger hebben geeft dat een veilig gevoel. In combinatie met jouw geur raken ze aan je gehecht. Hierdoor zijn ze op een later moment in hun leven in staat om relaties aan te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme