Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Kinderen 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Weg met die schattige babyschoentjes! Leer je kind lopen op blote voeten

De eerste stapjes van je kind zijn een mijlpaal. Je wordt overspoeld door een intens gevoel van trotsheid. Tijd voor stevige schoenen! Of toch niet? Het is namelijk véél beter om op blote voeten te leren lopen.

Hupsakee: weg met die schoenen. Laat je kind het lopen lekker op de blote voetjes ontdekken.

Waarom is leren lopen op blote voeten beter voor de ontwikkeling?

Wij vertellen het je.

Het is beter voor het evenwicht

Het is belangrijk dat de voeten en tenen vrij kunnen bewegen als je kind leert lopen. Kinderen gebruiken vooral de teentjes om hun evenwicht te kunnen bewaren. Het is vrijwel onmogelijk om dit te doen met schoenen aan je voeten. Ze beperken de bewegingsvrijheid van de voeten.

Ze krijgen sterkere spieren

Het lopen op blote voeten zorgt ervoor dat de spieren van je kind sterker worden. Schoenen bieden versteviging en hierdoor hoeven de voetspieren minder hard te werken. Hoe sterker de voeten, hoe beter de houding en balans van je kind straks zal zijn.

Het versterkt de zintuigen

Schoenen beschermen je voeten, daarom voel je nauwelijks verschil tussen de oppervlaktes waar je overheen loopt. Als je op blote voeten loopt, dan merk je pas het verschil tussen het zachte tapijt in de woonkamer en de harde tegels in de badkamer. Kinderen kunnen op deze manier hun zintuigen ontwikkelen en bewuster worden van hun omgeving.

Soepele schoentjes

Ga je met je kind naar buiten? Ja, dan is het natuurlijk tóch wel handig om de voetjes te beschermen. Het is belangrijk dat de schoenen soepel zijn. Het moet eigenlijk voelen alsof je kind geen schoenen aanheeft, net zoals thuis. De voeten moeten de ruimte hebben om te bewegen, want anders wordt het ineens heel lastig om in evenwicht te blijven.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme