9x manieren om tekenen leuker te maken voor kinderen

Kinderen Sanne Verweij 14 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De kinderen komen uit school en stuiteren het huis door. Daar heb jij wat voor: jullie gaan gezellig met z’n allen aan de keukentafel zitten. Potloden, krijtjes en stiften komen tevoorschijn: jullie gaan ouderwets tekenen met deze tekenideeën.

Door te tekenen kan iedereen even tot rust komen. Er zitten geen regels aan vast, waardoor iedereen het kan! Zet een muziekje op en beginnen maar. Alleen wat gaan jullie eigenlijk tekenen? Lees verder voor tekenideeën.

De leukste tekenideeën om samen aan de slag te gaan

Potlood in de hand en tekenen maar!

1. Dobbelen

Verzin een bordspel samen. Je kind tekent de vakjes en samen bedenken jullie de regels voor speciale hokjes. Daarna hebben jullie beiden een nieuw lievelingsspel.

2. Doodlen

Ken jij het woord doodlen of doedelen? Iedereen doet dit weleens. Het zijn de kleine tekeningetjes die je gedachteloos maakt, bijvoorbeeld wanneer je aan het bellen bent en krabbelt op een envelop. Doe allemaal je ogen dicht en laat je pen de rest van het werk doen.

3. Teken je dag

Je kan nog zo vaak vragen wat ze op school gedaan hebben, maar vaak komt er een onsamenhangend antwoord uit of zijn ze alweer afgeleid. Laat ze tekenen wat ze die dag gedaan hebben. Leuk voor jou om te zien wat ze nou echt gedaan hebben en leuk voor de kinderen om later terug te kijken!

4. To-dolijst

Moeten ze dezelfde dag (of week) nog veel dingen doen? Huiswerk, taakjes in huis of mee de hond uitlaten? Teken het dan samen. Veel leuker dan een to-dolijst en het blijft zo veel beter hangen omdat ze het voor zich kunnen zien.

5. Binnen de lijntjes

Koop een kleurboek of print een plaat uit en ga die samen inkleuren. Ze moeten zich extra concentreren en het leert ze precies te werken.

6. Raad spel

Samen met zusjes en broertjes of vriendjes is dit extra leuk! De één moet (binnen een zelf bedachte speeltijd) iets tekenen en de anderen moeten raden wat het is. Speel een aantal rondes en degene met de meeste punten wint!

7. Mijn lievelings-

Weet jij wat je kinds lievelingskleur is? Als je nee zegt, is dat helemaal niet zo gek. Die lievelingskleur lijkt elke dag wel te veranderen. Juist daarom is het leuk om je kinderen hun lievelingskleur, -dier, -bloem, -klusje enzovoort te laten tekenen. Leuk om later terug te zien en ze vinden het waarschijnlijk ook erg leuk om jou antwoorden te zien.

8. Krassen

Laat ze lekker alles van zich af krassen. Het hoeft niet binnen de lijntjes. Jullie bepalen zelf hoe groot of hoe klein je het maakt. Wat eruit komt is een verrassing.

9.Teken challenge

Zijn jouw kinderen nu echte tekenaars? Dan is het leuk om een teken challenge met z’n allen te doen. Hierbij heb je elke dag een andere opdracht, zoals: teken een fantasiedier, een toetje of een schatkaart. Je kunt zelf een rijtje met opdrachten verzinnen of je kunt op internet zoeken naar een leuke challenge.

Kinderfeestje? Met deze DIY’s hebben de kids de tijd van hun leven!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme