Alles wat je wilt weten over kraamvrouwenkoorts

Gezondheid Laurien Bleeker 15 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Vroeger, en dan hebben we het over de 19e eeuw, overleed een derde van de pas bevallen vrouwen aan kraamvrouwenkoorts. De zorgverleners hadden toen geen idee wat de oorzaak was, waar de koorts vandaan kwam en hoe ze het moesten behandelen. Vele baby’s verloren dus meteen hun moeder…

Pas in mei 1847 kwam een arts erachter dat de vrouwen ziek werden door bacteriën die werden verspreid door de artsen zelf… Een simpele oplossing, handen wassen, zorgde ervoor dat nog slechts enkele vrouwen aan kraamvrouwenkoorts overleden. Ook nu nog kan je kraamvrouwenkoorts krijgen na je bevalling, maar het komt niet meer zo vaak voor als vroeger en is nu goed te behandelen.

Wat is kraamvrouwenkoorts?

Tussen de een en tien dagen na de bevalling kan een vrouw koorts krijgen, meestal komt dit door een (soms onbekende) infectie. Ook de pasgeboren baby kan hier koorts van krijgen. De koorts wordt kraamvrouwenkoorts genoemd. Dit kan heel gevaarlijk zijn, zowel voor de moeder als baby, maar gelukkig is het tegenwoordig gemakkelijk te behandelen met antibiotica.

Hoe loop je kraamvrouwenkoorts op?

Verschillende soorten infecties kunnen de oorzaak zijn van kraamvrouwenkoorts en die infecties ontstaan door de groep A-streptokok bacterie. Omdat je na je bevalling een wond hebt in je baarmoeder (van je placenta) en eventueel scheurtjes rondom je vagina, ben je veel vatbaarder voor deze bacterie. De bacterie verspreidt zich al door hard praten en ook door niezen, hoesten en aanrakingen. Loop je de bacterie op (je baarmoeder ontsteekt dan), dan verspreidt deze zich snel in je lichaam en krijg je (soms hoge) koorts.

Wat is eraan te doen?

Afhankelijk van de ernst van de koorts moet je wel of niet in het ziekenhuis opgenomen worden. Je krijgt een antibioticakuur en daarmee zal de infectie verdwijnen en heb je dus ook geen last meer van de koorts. Soms krijgt de baby ook koorts, ook die krijgt dan antibiotica en moet vaak even in het ziekenhuis blijven ter controle. Gelukkig sterven tegenwoordig geen vrouwen meer aan kraamvrouwenkoorts.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme