Kiki Meijer
Kiki Meijer Eropuit 14 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

Budgetproof op vakantie met kleine kinderen: tips en tricks

Is het tegenwoordig nog überhaupt mogelijk om ‘goedkoop’ op vakantie te gaan? Wij onthullen aan jou een aantal tips en tricks voor een goedkope vakantie.

Op vakantie gaan met het hele gezin is een duur grapje. Over de jaren heen zijn vakanties steeds meer geld gaan kosten en is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om elke zomer ontspannen aan het strand te liggen op een tropisch eiland.

Goedkope vakantie met kinderen: tips en tricks

Met deze handige tips en tricks kun jij toch zo goedkoop mogelijk op vakantie met je gezin.

Goedkope landen

Landen zoals Hongarije, Tsjechië en Macedonië zijn erg budgetproof.  Ze zijn vaak minder populair waardoor de prijzen ook lager liggen. De vliegtickets en accommodaties zijn goedkoper dan de meeste EU-landen. Ook liggen de prijzen voor uit eten gaan, activiteiten en boodschappen relatief laag. Dit komt omdat deze landen het economisch minder goed doen dan Nederland.

Huisruil

Voor de avonturiers onder ons is deze goedkope vakantie een superervaring. Met een huisruil stel jij jouw huis beschikbaar voor andere gezinnen en vice versa doen zij dit ook. Over de hele wereld stellen mensen hun huis beschikbaar voor een huisruil.

Je bespaart enorm op de verblijfskosten. Zo kan je met dit geld veel andere leuke activiteiten ondernemen. Je moet het natuurlijk wel zelf prettig vinden dat een ander gezin in jouw huis verblijft. Sites zoals home exchange bieden de mogelijkheid hiervoor aan.

Reis met een grote groep

Samen met je familie of vrienden op vakantie scheelt ook enorm in de prijzen. Wanneer je een villa boekt met vier personen ben je de hoofdprijs kwijt, maar wanneer je dit met tien personen boekt is het natuurlijk al een stuk goedkoper.

Én het is natuurlijk ook leuk voor de kleintjes als je met een ander gezin op stap gaat. Zo kunnen zij onderling met elkaar spelen en kan jij even wat voor jezelf doen!

Boek je reis buiten het hoogseizoen

Een gouden tip is reizen buiten de schoolvakanties. Dit kan natuurlijk niet wanneer je kinderen vijf jaar of ouder zijn en leerplicht hebben. Maar tot en met vier jaar is dit verreweg de beste tip. Een andere optie kan dan de meivakantie of herfstvakantie zijn. De prijzen liggen in deze vakanties toch lager dan in de zomervakantie. Je kan er ook voor kiezen om in het begin of het eind van de zomervakantie op reis te gaan.

Zelf koken

Elke dag uit eten gaan tikt behoorlijk aan op een vakantie. Kies er daarom voor om zelf te gaan koken. Een keuken of kookstel is daarvoor dan wel nodig. In het buitenland zijn er genoeg lokale markten met verse producten om een lekkere maaltijd in elkaar te knutselen. Je helpt hierbij trouwens ook de lokale bevolking door hun producten te kopen.

Op tijd boeken

Stel jij een waslijst aan eisen voor een vakantie. Zorg er dan voor dat je op tijd boekt. De goedkope, maar fijne plekken zijn altijd als eerste weg. Het zogenaamde vroegboekseizoen start vanaf december en loopt tot en met februari. In deze maanden kan je het best een vakantie boeken als je van korting houdt. Veel reisorganisaties bieden dit aan, dus houdt dit zeker goed in de gaten.

Vakantie in eigen land

Ook ons eigen kikkerlandje heeft enorm veel mooie plekken om te ontdekken. Kamperen op de Veluwe, overnachten in een huisje aan het strand in Bloemendaal of een stedentrip naar één van onze vele mooie steden. Het vakantiegevoel is dichterbij dan je denkt.

Geen toeristische tour, maar zelf op avontuur

Een uitstapje met de boot of een jeeptour kunnen tegenwoordig zo al de 80 euro aantikken per persoon. Het is voornamelijk makkelijk, vooral als je de omgeving niet kent. Maar ook hartstikke duur en daarom kan je beter zelf naar alternatieven gaan kijken. Huur een fiets, stippel een wandelroute uit of kom in contact met de locals. Zij kunnen vaak wat meer vertellen over de wat goedkopere en speciale restaurants, activiteiten of excursies.

5x besparen op uitjes tijdens de herfstvakantie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme