De babyuitzet van Jessica: ‘Alles bij elkaar rond de 4000 euro, we hebben niet op de prijs gelet’

Zwanger Lise Steegmans 29 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is.

De babyuitzet van Jessica

Wat heb je uitgegeven aan de babyuitzet?

“Alles bij elkaar toch wel rond de 4000 euro. We hebben alles nieuw gekocht en niet echt gelet op de prijzen.

Onze derde zoon heeft vijf jaar op zich laten wachten. In de tussentijd zijn we verhuisd en ik had de moed op een zwangerschap al een beetje laten varen. Daardoor heb ik bij de verhuizing veel verkocht en weggegeven. Ik zag het niet zitten om een complete babykamer mee te verhuizen om vervolgens alsnog te verkopen als een zwangerschap niet meer zou lukken.

En toen werd ik, na een lang traject, zwanger! Eigenlijk hebben we echt alles nieuw moeten kopen. Ik had één kleine doos met kleding van de jongens bewaard, maar die is ten prooi gevallen aan de muizen op zolder. En ik had nog een wipstoel, met allerlei toeters en bellen, die was destijds erg prijzig. Maar verder, van badje tot box, hebben we alles opnieuw gekocht.

babyuitzet jessica
De kinderkamer van Jessica’s zoontje. Privéfoto's van Jessica

Waar bezuinig je op?

“Ik heb nergens op bezuinigd. Bij ons eerste kind tien jaar geleden, heb ik niet alles kunnen kopen wat ik wilde kopen omdat ik me dat niet kon veroorloven. Nu hebben we het beter dan tien jaar geleden, dus denk ik daar anders over. Sterker nog: we hebben er helemaal niet over nagedacht. We hebben gekocht wat we mooi vinden, in plaats van wat we nodig hebben.

Bijvoorbeeld, een babyschaal voor de Triptrap stoel van Stokke vond ik tien jaar geleden echt te duur. Hoe lang zit je kind daar nou in, vier maanden? Maar die hebben we nu wel gekocht. En raad eens? De baby zit er nooit in, haha. Misschien komt dat nog, wie weet.”

Wat is je grootste miskoop?

“Helaas is onze zoon geboren met macrosomie en was zijn geboortegewicht te hoog (10 pond en 56 centimeter). Daardoor heeft hij alle kleertjes van maat 50-56 nooit kunnen dragen. Pijnlijk, want alleen die kleertjes waren al 500 à 600 euro waard.

“Hoewel het mooie merkjes waren zoals Mats & Merthe, weet ik nu dat je er op Vinted echt maar een habbekrats voor krijgt. Dat doet wel een beetje pijn, ja. Daarom ben ik nu iets voorzichtiger met het inslaan van babykleding en koop ik wat minder ver vooruit.”

Wat is je duurste aankoop?

“Binnenkort geven we een groot kraamfeest voor honderd gasten. Telt dat ook mee? Honderd gasten lijkt veel, maar met onze familie, vrienden, buren en collega’s kom je al gauw uit op dat aantal. Van de vorige twee geboorten herinner ik me de oneindige stroom aan kraambezoek, dat zag ik nu niet zitten. Bovendien wilde ik destijds ook wel een kraamfeest, maar ook dat was financieel niet haalbaar.

Nu hebben we een locatie gehuurd met een binnenspeeltuin met een ballenbak en glijbanen. Het feest duurt maar drie uur, we beginnen met koffie en beschuit met muisjes en sluiten af met champagne en een mooie taart. Voor de kinderen is er een ijscowagen. Het lijkt me super leuk om de geboorte van onze zoon op deze manier te vieren.

babyuitzet jessica
De kinderkamer van Jessica’s zoontje. Privé foto's Jessica

Het grappige is dat toen zwanger worden nog niet lukte, ik had bedacht dat ik bij een derde kindje wat zuiniger aan zou doen. Gewoon simpel, meubeltjes van Ikea, dat idee. Wat heeft een baby nou echt nodig? Niet veel. Toen ik zwanger bleek en bij de dertienwekenecho alles goed bleek te zijn, is dit voornemen als sneeuw voor de zon verdwenen, haha. Ook bij mijn man trouwens. Toen ik een foto appte van een kinderkamer in een winkel, stuurde hij gelijk een duimpje omhoog terug.

babyuitzet jessic
Privéfoto's van Jessica

En ik heb een vrij prijzige luiertas gekocht. Daar kan ik mijn hormonen makkelijk de schuld van geven, ik heb namelijk ook het bijpassende luieretui à 50 euro gekocht. Maar ik moet er ook bij vertellen dat onze vorige kinderwagen en luiertas zijn gestolen in de dierentuin. We hebben toen een nieuwe kinderwagen van de verzekering gekregen, waar onze middelste zoon nog maar zes maanden in heeft gezeten. Die kinderwagen is dus zo goed als nieuw. Maar een luiertas moest ik wel hebben, daar heb ik mezelf op getrakteerd.”

Heb je een tip voor andere ouders?

“Ik denk dat de babyuitzet ook te maken heeft met de fase waarin je zit. Als je heel jong bent en je hebt niet zoveel te besteden, maak je andere keuzes, dan wanneer je – zoals ik nu – iets meer ruimte hebt. Maar voor het geluk van de baby maakt het helemaal niets uit. Uiteindelijk doe je het puur voor jezelf, een baby maakt het niet uit hoe duur of goedkoop zijn kamertje is.”

Wil jij net als Jessica ook meer vertellen over de keuzes die je hebt gemaakt bij de aanschaf van de babyuitzet? Stuur dan gerust een mail naar [email protected]. We zijn benieuwd! 

De babyuitzet van Linda: ‘Het budget van 2000 euro is ruim overschreden, oeps’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme