Gina Koninkx
Gina Koninkx Kinderen 12 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Gaat jouw kind binnenkort voor het eerst naar de basisschool? 5 tips ter voorbereiding

Tegenwoordig zijn er veel meer verschillende momenten waarop kinderen kunnen instappen in groep 1. Zit dit eraan te komen voor jouw kleuter? Dan breekt er ongetwijfeld ook een spannende periode aan. Wij geven je vijf tips om jezelf maar ook je koter voor te bereiden op de allereerste dag op de basisschool.

Natuurlijk begint de voorbereiding al even van te voren, zo kun je allerlei boeken lezen over de basisschool en kun je je kind vast een voorproefje geven door middel van wendagen. Toch zijn er ook nog een boel andere dingen die je kunt doen. Ook voor jezelf.

1. Routine

Denk van te voren na over jullie ochtendroutine, dat zal namelijk een stuk anders gaan als het straks geen thuiskind meer is. Probeer er in ieder geval een zo stressvrije ochtend van te maken. Je kunt de kleding al klaarleggen en de ontbijttafel de avond van te voren vast grotendeels dekken. Dat scheelt enorm veel multitasken in de ochtend. Bespreek ook met je kind hoe jullie ochtend er ongeveer uit gaat zien.

2. Houd info bij

Het kan helpen om in het begin een lijstje met belangrijke info bij te houden. Hoe reageert jouw kind de eerste dagen na school, is ze moe of juist energiek? Maar ook dingen als uitspelen gaan. Wellicht ontdek je interessante patronen en daar kun je vervolgens weer op inspelen. Toch een extra kort dagje in de week bijvoorbeeld bij vermoeidheid.

3. Neem het schema van de basisschool door

Net als jullie ochtendroutine, is het goed om met je zoon of dochter het schoolschema door te geven. Leg van te voren uit op welke dagen je haar wat langer komt ophalen en welke dagen ze vroeg uit school wordt opgehaald. Voor (jonge) kinderen is het heel fijn om te weten wat ze kunnen verwachten. Dat geeft ze al iets meer rust.

4. Praat met de docent

Het is ook goed om contact te hebben met de docent over je kind. Merkt de juf of meester bijvoorbeeld ook dat ze aan het eind van de week vaak oververmoeid is? Dan is dat iets waar jullie samen naar kunnen kijken en mogelijk een oplossing voor kunnen bedenken. Ook is het natuurlijk fijn om te horen dat het allemaal goed gaat.

5. Praat met je kind over de basisschool

Toon interesse in je kind om erachter te komen hoe hij de eerste momenten op de basisschool vindt gaan. Laat merken dat je zijn gevoelens ook snapt. Erover praten kan enorm fijn zijn voor kinderen en probeer dat ook echt regelmatig te doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme