Redactie
Redactie Mind 10 sep 2019

7 boeken die je kind (en jou) voorbereiden op de eerste basisschooldag

Voor het eerst naar de basisschool, dat is een hele stap! Niet alleen voor je kindje, maar ook voor jezelf (het loslaten gaat nu echt beginnen). Er komt heel wat op je af in deze periode dat je peuter vier en dus officieel een kleuter wordt. De volgende boeken kunnen helpen om je kindje (en jezelf) voor te bereiden op deze grote stap.

Hoewel de scholen al even zijn begonnen kunnen deze boeken zeker nog van pas komen. Het blijft natuurlijk spannend de eerste weken.

1. Lisa en Jimmy – Hoi, naar school!

Lisa heeft al een paar keer mogen wennen, maar nu gaat ze echt een hele dag naar de basisschool. Al snelt komt ze Jimmy tegen die ze kent van de peuterspeelzaal. Hij neemt haar de hele dag mee op sleeptouw en vertelt over het ritme van zo’n schooldag. Kinderen zullen zich goed kunnen verplaatsen in Lisa, die zo’n eerste echte schooldag best spannend vindt. En de vriendelijke illustraties helpen daar goed aan mee.

2. De eerste schooldag van Milan

Kinderen zullen zich herkennen in Milan, die met zijn lievelingsknuffel en schooltas voor het eerst naar de basisschool gaat. Op een fijne manier wordt in het boek vertelt over de activiteiten op een schooldag: van jas ophangen en ouders gedag zeggen tot voorlezen in de kring en buitenspelen. Maar ook leren ze de juf van Milan kennen en zien ze hoe hij een vriendje maakt in de klas.

3. Kleine Huppel gaat voor het eerst naar school

Kleine Huppel is een konijn die voor het eerst naar school gaat, maar het wel een beetje eng vindt. Daarom krijgt hij van zijn konijnenouders magische steentjes en zandkorrels mee. Gelukkig is hij niet bang meer zodra hij alle andere, lachende konijntjes ziet spelen. Dit prentenboek is een steuntje in de rug voor kindjes die het spannend vinden om voor het eerst naar school te gaan. Doordat Kleine Huppel niet meer bang is, zal het hopelijk ook angsten bij je kindje wegnemen.

4. Fien gaat voor het eerst naar school

Fien is vier jaar geworden en gaat haar eerste schooldag beleven. Een ander kindje huilt en al snel snapt ze waarom: de papa’s en mama’s gaan weg. Dat vindt Fien wel even lastig, maar dan ontdekt ze dat er veel leuke kindjes om haar heen zijn. En dat de juf ook best lief is. Met dit boek zal je peuter goed snappen hoe een schooldag eraan toe gaat én dat papa of mama hem of haar altijd weer komt ophalen.

Woezel & Pip – Naar school
De twee hondjes zijn natuurlijk hartstikke bekend bij je kindje en samen gaan ze voor het eerst naar school. Ook al hebben ze elkaar, toch vinden ze dit spannend: ze weten niet wat ze gaan doen en wie er bij ze in de klas zit. Daar komen ze snel genoeg achter en uiteindelijk beleven ze een superleuke dag. Dit boek bereid je kind voor op de eerste dag op de basisschool en is erg herkenbaar vanwege de bekende hondjes.

5. Het grote voorleesboek voor rond de 4 jaar

In dit boek komt niet alleen de eerste basisschooldag aan bod, maar alles wat er als vierjarige op je afkomt. Van zelf oversteken tot fietsen, tellen en leren schrijven. In dit boek staan verhalen en illustraties van verschillende schrijvers en tekenaars, dus elke bladzijde is weer anders. Er staan onder andere verhalen in van Jip & Janneke, Vos & Haas en De kinderen van de Grote Beer.

6. De kinderen van de Grote Beer groep 1 t/m 8

Dit boek van Carry Slee is eigenlijk een meegroeiboek, want het neemt je kind en jou mee van groep 1 tot en met groep 8 van de basisschool. Alle verhalen van De kinderen van de Grote Beer zijn gebundeld is in boek. In groep 1 ontmoeten de kinderen Kim, Daan, Frank, Lisa en Quilfort elkaar en samen beleven ze vele avonturen. Dit boek is geschikt voor kinderen die voor het eerst gaan en ze zullen er de hele basisschooltijd plezier van hebben en zich erin herkennen.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
7 boeken die je kind (en jou) voorbereiden op de eerste basisschooldag
Sluiten