Er bestaan 7 type opa’s: welke is jouw (schoon)vader?

Kinderen Maaike van de Graaf 17 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Veel kinderen zijn helemaal dol op hun opa. Van hem mogen ze alles; een extra snoepje, een uurtje later naar bed en noem maar op. Maar wat voor een type opa is jouw (schoon)vader eigenlijk? We delen er zeven.

En? Herkenbaar?

Type opa’s

1. De grappenmaker

Dit is zo’n opa waar kinderen he-le-maal weg van zijn. Het kind komt weer in deze opa naar boven en echt volwassen wordt-ie nooit… Hij ravot met je kinderen totdat ze hartstikke moe zijn en gaat samen met ze op avontuur. Hij begint een waterpistoolgevecht, speelt ballonvolleybal en verandert in het kietelmonster wanneer er een stilte is

2. Kletskous

Dit type is een kletskous eerste klas. Hij deelt verhalen van vroeger met zijn kleinkinderen en zij hangen op hun beurt weer aan z’n lippen. Toch kan het ook zo zijn dat de kleinkinderen er af en toe een beetje klaar mee zijn… Deze opa verveelt ze na een tijdje echt wel een beetje met zijn eigen verhalen.

3. Alle hens aan dek

Dit is een type opa dat vroeger als vader heel anders was. Hij heeft het idee dat hij er vroeger te weinig was voor zijn kinderen en wil ‘t nu dubbel en dwars rechtzetten met zijn kleinkinderen. Deze opa brengt z’n kleinkinderen naar zwemles, haalt ze van school af en is ook zeker niet vies van wat luierwissels. Ofwel, je kan altijd op deze man rekenen.

4. De luiaard

Deze opa is in tegenstelling tot het type ‘Alle hens aan dek’ een beetje lui. Hij vindt toch echt nog wel dat de vrouw moet zorgen en is dan ook niet echt druk in de weer met z’n kleinkinderen. Hij is aanwezig maar toch ook niet. Deze opa zit lekker rustig in z’n grote stoel terwijl de rest van het gezin om hem heen dartelt. Maar… De kinderen houden nog steeds van hem en klauteren regelmatig op zijn schoot. 

5. Vaderfiguur

Dit type opa vergeet af en toe even dat hij niet de vader is van zijn kleinkinderen. Hij is zo gek en dol op ze, dat hij het liefst 24/7 bij ze is. Hij mist ze als hij ze te lang niet ziet en gaat maar al te graag op familievakantie. Ook kan het soms zo zijn dat hij zich met de opvoeding bemoeit… Ai!

6. De klusjesman

Van deze opa kunnen je kleinkinderen gerust een hele hoop leren. Hij is de handyman van de familie en wil dat maar wat graag doorgeven aan de volgende generaties. Kleinkinderen vinden het heerlijk om hem overal in huis te volgen en hem te helpen door hem schroeven te geven als-ie weer zo nodig aan zijn auto moet klussen.

7. Buitenmens

Deze opa is het liefst áltijd buiten en wil zijn kleinkinderen maar al te graag kennis laten maken met de natuur. Hij neemt ze mee de bossen in om allerlei soorten bomen te ontdekken en gaat ook geregeld het water op met de boot. Speciaal voor z’n kleinkinderen koopt hij een hengel en zit vervolgens de hele middag met ze aan de waterkant te vissen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babyology

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme