7 (ouderwetse) skills die je oma wel had, maar jij dus écht niet

Mind Lisa van den Akker 12 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

De oudere generaties kijken vol verbazing hoe de kinderen van nu razendsnel apps downloaden, draadloze printers installeren en een vlog in elkaar zetten. Maar, aan de andere kant kijken wij weer vol verbazing naar hun vaardigheden. De dingen die oma kon bijvoorbeeld, daar zouden wij er ook nog wel wat van willen leren.

De skills van oma

Wat kunnen/konden jouw ouders en grootouders wat jij nu echt niet meer kunt? Hieronder zeven voorbeelden van dingen waar zij een kei in waren, en jij waarschijnlijk ietsje minder…

1. Koken vanuit niets

Je oma kan hoogstwaarschijnlijk van alles koken en bakken zonder recept of pakje. Ze wist gewoon precies wanneer ze een snufje van dit of dat erbij moest doen om het goddelijk te laten smaken. Niemand verstond de kunst van het koken met ‘kliekjes’ beter dan zij. De snelheid en het gemak waarmee oma voor de hele familie bavarois, bouillon of ragout in elkaar draait met verse ingrediënten en zonder recept: respect!

2. Naaien

Tegenwoordig koop je gewoon een nieuwe broek als in die oude een gat zit. Je oma daarentegen kon de sokken soms wel drie keer stoppen voordat ze in de prullenbak verdwenen (en zelf dan gebruikte ze de sokken eerst nog als poetslap). Natuurlijk naaien er nog steeds mensen, waaronder ik. Maar de skills (en het geduld) van mijn oma zal ik nooit krijgen. Wel is het jammer dat steeds minder mensen leren naaien.

3. Inmaken

Tuinieren en koken is hip (kijk alleen al naar de vele bloggers) en inmaken van groenten wint aan populariteit. Toch is het een vaardigheid die veel jongeren niet kennen, maar je grootouders zeker wel.

4. Strijken (als in: héél goed strijken)

Waarschijnlijk streek je oma álles: onderbroeken, kussens, zakdoeken, washandjes, you name it. Als bijbaantje heb ik ooit in de thuiszorg gewerkt, daar stond ik soms een kwartier op een blouse te strijken voordat m’n gedane strijkarbeid de goedkeuring kon wegdragen van de desbetreffende opa of oma. Geloof mij: met de polyester wereld waar we in leven, geen 20-jarige die dat nog doet. Behalve voor opa of oma dan…

5. Met mensen afspreken zonder internet

Je grootouders konden geen afspraken plannen via e-mail, datumprikker, Facebook of WhatsApp. Zij moesten echt iemand opzoeken om een afspraak te maken. Ze leerden mensen kennen in de kerk, op straat of door zich aan te sluiten bij een club. Veel psychologen raden dus ook aan dat we, in deze digitale tijd, onze telefoon en computers wat vaker wegleggen.

6. Afdingen

Tuurlijk, misschien heb jij ook wel een afgedongen tijdens het kopen van een auto of op een markt. Maar wedden dat jouw grootouders nog beter waren in de kunst van het onderhandelen? Natuurlijk zou het nogal apart zijn als je bij de Hema gaat onderhandelen over een paar sokken, maar in de tijd dat er bijna alleen maar kleine ondernemers waren, maakten mensen een hoop mooie dealtjes.

7. Een mooie brief schrijven

Ja, veel van ons schrijven nog brieven – op papier. Maar hoogstwaarschijnlijk een stuk minder dan we vroeger deden. Je grootouders hadden niet de luxe van e-mailen en moesten nog moeite doen om hun gedachten en gevoel op papier te zetten. Mijn ouders hebben een tijd in Afrika gewoond, mijn vader ook nog een tijdje alleen. Hij moest dan zes weken wachten op een reactie per brief van zijn gezin. Kun je het je voorstellen?!

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen