Social media detox? 6 apps die je helpen je schermtijd te verminderen

Mind Gina Koninkx 12 jan 2020
Leestijd: 2 minuten

Schermtijd verminderen van onze kids dat lukt ons wel, maar hoe zit het eigenlijk met onszelf? Wij spenderen namelijk ook behoorlijk wat tijd achter onze smartphones op een dag. Tijd om je goede voornemens waar te maken: je eigen schermtijd verminderen. Hier vind je een lijstje van apps die je kunnen helpen deze social media detox vlekkeloos te ondergaan.

Makkelijk is het niet, belangrijk wel. Onze kinderen groeien op en zien ons continu naar een smartphone of ander apparaat grijpen. Minder schermtijd is een goede oplossing om meer aandacht aan je kids te besteden en zelf even lekker offline te gaan.

Schermtijd verminderen

Hoewel je op sommige telefoons schermtijd kunt instellen, zijn er een aantal handige apps ontwikkeld die je veel meer inzichten geven in je telefoongebruik.

1. Freedom

De naam zegt al genoeg: vrijheid. Even wat meer offline gaan, geeft je een gevoel van vrijheid. Dit programma kun je zowel op je iPhone als op je iMac gebruiken, handig. Je kunt specifieke tijdsblokken inschakelen op verschillende apps en websites. Deze blokken kun je afwisselend aan en uitzetten. Ook vind je in deze app een uitgebreid overzicht van je statistieken.

2. Space

Als je deze app installeert op je telefoon, krijg je eerst een uitgebreide vragenlijst voorgeschoteld over je telefoongebruik. Zo kunnen ze erachter zien te komen wat voor type gebruiker je bent en aan de hand daarvan gaat de app doelen stellen. Het geeft je naast statistieken ook een veel inzichtelijker beeld over je schermtijd. Zo krijg je bijvoorbeeld meldingen in beeld als je je schermtijd toch besluit aan te passen met de vraag of dat echt is wat je wil doen.

3. App Detox

Via App Detox kun je zelf tijdslimieten instellen voor verschillende apps op je telefoon. Op het moment dat je de tijdslimiet hebt bereikt, blokkeert dit programma de app die je op dat moment te veel aan het gebruiken bent.

Famme’s Sophie is op dit moment bezig met het verminderen van haar schermtijd. Benieuwd naar haar ervaringen? Lees het hier.

4. Moment

Moment is enorm gefocust op social media gebruikt. Het werkt iets ander dan een echte schermtijd blokker, het maakt je namelijk veel bewuster van je gedrag. Zo krijg je bijvoorbeeld dagelijkse oefeningen van je persoonlijke coach waardoor je bewustere keuzes leert maken als het aankomt op schermtijd en social media gebruik.

5. App Block

Deze app is te downloaden voor Android gebruikers. Je kunt hierbij tijdelijk een tijdslimiet zetten op verschillende apps. Ook kun je dit op bepaalde tijdstippen laten blokkeren, bijvoorbeeld onder etenstijd. Zo raak je ook niet in de verleiding.

6. Forest

Deze app werkt op een heel aparte manier en wij zijn fan. Je plant zogenaamd een boom in deze app en die blijft groeien als je je houdt aan de ingestelde tijdslimieten. Ga je erover heen? Dan verliest de boom weer zijn takjes en hij kan zelfs doodgaan. Genoeg reden dus om lekker weg te blijven van je telefoon.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Mothermag

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme