Dít vergeten Nederlandse mannen vaker dan Nederlandse vrouwen

Ouderschap Wilma Groothuis 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Zondag is het Moederdag; dé dag dat we alle moeders in het zonnetje zetten. Wat ons betreft mag het elke dag wel Moederdag zijn, want zonder moeders zijn we tenslotte nergens. Dat we dat niet vaak genoeg kunnen zeggen, met name tegen mannen, blijkt wel uit het nieuwste onderzoek.

Nederlandse mannen vergeten namelijk vaker belangrijke momenten voor hun moeder dan de Nederlandse vrouwen.

Mannen vergeten speciale gelegenheden

Uit recent onderzoek van Sensu Insight Ltd onder 1.000 mannen en vrouwen blijkt dat Nederlandse mannen vaker speciale gelegenheden voor hun moeder vergeten, zoals Moederdag, verjaardagen of lunchafspraken. Zo is 43 procent van de mannen een speciale gelegenheid met hun moeder wel eens vergeten, tegenover slechts 25 procent van de vrouwen.

Een kwart van de mannen is Moederdag weleens vergeten, terwijl dit voor maar 15 procent van de vrouwen geldt. De datum van Moederdag zit dan weer wel goed in het geheugen, want zowel 55 procent van de mannen als 70 procent van de vrouwen geeft aan de datum, ondanks dat deze elk jaar verschilt, goed te weten.

Goedmakertje

Echter, om het goed te maken geeft 53 procent van de mannen meer dan 20 euro uit en 30 procent van de mannen zelfs meer dan 50 euro. Vrouwen zijn zuiniger, want 32 procent van de vrouwen geeft niet meer dan 20 euro uit aan een goedmakertje. Nederlandse mannen kopen vaker een cadeau (50 procent) dan vrouwen (44 procent). Ook is 13 procent van de mannen bereid om het goed te maken met het doen van diverse klusjes in huis, koken en zelfs schoonmaken.

Uit een ander onderzoek blijkt dat vaders in hun handjes mogen knijpen, want ze krijgen namelijk meer cadeaus op Vaderdag dan moeders op Moederdag. En dit terwijl we meer tijd besteden aan het zoeken naar Moederdag cadeaus. Zo blijkt uit onderzoek van YourSurprise.

Meer cadeaus voor vaders

Dit onderzoek laat zien dat Nederlanders zo’n 21 procent meer cadeaus aan vaders dan aan moeders geven op de speciale feestdagen voor ouders. Bijzonder is dat we tegelijkertijd wel langer bezig zijn met het zoeken naar moederdagcadeaus dan vaderdagcadeaus. Bij YourSurprise hebben ze wel een verklaring voor de populariteit van Vaderdag. “Moeders zijn met name degenen die de vaderdagcadeaus kopen”, vertelt Gerbrand Verton, één van de eigenaren van YourSurprise.

“En stiekem weten we het allemaal allang: moeders zijn gewoon attenter dan vaders. Ze verrassen ook niet alleen hun eigen vader, maar alle belangrijke vaderfiguren in hun leven.” Volgens Verton is het nog niet te laat om daar verandering in te brengen. “Dit jaar kunnen we het verschil nog maken. Dus bij deze een oproep voor alle vaders, mannen en kinderen: verras alle moederfiguren in jouw leven dit jaar met een mooi cadeau.”

Het soort cadeau

Er zit ook zeker verschil in het soort cadeaus dat we geven. Moeders geven we vaak wat lekkers zoals chocola én we kiezen vaak voor cadeaus met een foto erop. Vaders geven we vaker drank, zoals een bierpakket. Het lijkt erop dat we onze moeders meer betekenisvolle cadeaus geven, met foto’s en herinneringen en onze vaders meer cadeaus die aansluiten op hun smaak en interesses.

Ook het moment waarop we een cadeau voor de twee feestdagen kopen, is heel verschillend. Onze vaderdagcadeaus bestellen we ruim op tijd, vanaf een maand van tevoren. Met moederdagcadeaus zijn we meer last minute, dan ligt de piek in de laatste week voor de viering.

Moederdag: zo help je de moeders die hun kind zijn verloren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme