Ben jij er alweer klaar mee? 11 tips die jij écht moet lezen als je hooikoorts hebt

Body Redactie 11 apr 2016
Leestijd: 3 minuten

563 keer niezen, onmogelijke jeuk en je neus blijft maar leeglopen. Het woord ‘uitstapjes’ ken je niet (meer), je zit liever binnen waardoor je sociale leven in principe niet bestaat en de zomer is voor jou een pure kwelling. Je kent het wel: hooikoorts.

Jaar in jaar uit zie je op tegen het hooikoortsseizoen. De struggles van deze allergie zijn real. Sommige mensen hebben nu al klachten door pollen van elzen en hazelaars. En zodra de berkenpollen zich gaan verspreiden, is het helemaal feest. Elf tips:

Medicijnen

En ja, je hebt al zóveel medicijnen geprobeerd. Maar blijf toch maar proberen om de juiste te vinden. Let ook vooral goed op dat je een goede neusspray hebt.

Vaseline is je beste vriend

Nee, het is niet charmant als je je neus area insmeert en vervolgens glimt als een gladde bodybuilder, maar doe het toch maar gewoon. Grote kans dat jij door al het lopende snot als een gek hebt zitten wrijven met als gevolg een pijnlijke huid. Vaseline kan een enorme verademing zijn!

Zoenen

Japanse onderzoekers ontdekten dat de productie van de stof histamine (dat vervelende stofje dat niezen, een loopneus en tranende ogen veroorzaakt) in het lichaam aanzienlijk afneemt na een half uurtje zoenen.

Vakantietripje boeken

Aan de Nederlandse kust heb je minder struggles, maar je kunt net zo goed een geheel ander klimaat opzoeken. Extra reden om eens een ver tripje te maken!

De pollenmeter

Over het klimaat gesproken: als je je aanmeldt voor deze pollenmeter krijg je dagelijks een mail met een overzicht waar en in welke mate er zich pollen bevinden in Nederland. Handig!

Niet wrijven. Ik herhaal: níet wrijven

Verzet je! De jeuk maakt je he-le-maal gek, maar als je in je ogen gaat wrijven verspreidt het stuifmeel, dat aan je handen geplakt zit, alleen nog maar meer. Tip: gebruik een washandje om je ogen schoon te houden. Ben je niet thuis? Dan werkt je hele hoofd onder de kraan steken ook prima.

Kammen, kammen, kammen

Wij vrouwen zijn dolblij met onze haren, maar de pollen hebben onze coupe helaas officieel bekroond tot verzamelplek. Hoe ga je dat (enigszins) tegen? Kam je haren (met een natte kam) goed uit voordat je naar bed gaat.

Verschoon je bed vaker

En dan met name je kussensloop, want ook dat is een plek waar de pollen (die meeliften in je haar) zich maar al te graag nestelen. Stofzuig ook gelijk de slaapkamer om de concentratie stuifmeel laag te houden.

Laat de ramen dicht (of doe ze alleen ‘s ochtends open)

Na een nacht slapen, wil je niks liever dan je raam open gooien zodat de slaapgeur verdwijnt. Maar hé, last van hooikoorts wil je ook niet hebben toch? Dus: laat of alle ramen dicht en zorg op een andere manier voor verfrissing of gooi alle ramen alleen in de ochtend open en dan met de gordijnen dicht.

Hang je gewassen kleding niet buiten op om te drogen

Want: pollen. Het beste is ook om elke dag een compleet schone outfit aan te trekken, want ook kleding is een broeikas voor pollen.

Let op bij knuffelen met je huisdieren

De vacht van je kleine viervoeter is in principe een groot pollennest (tenzij ze niet buiten komen). Opletten dus!

Andere handige feitjes:

— De meeste bomen en grassen bloeien tussen februari en september
— De piek van het hooikoortsseizoen ligt in mei en juni
— In Overijssel, Brabant en Gelderland komen de meeste pollen voor
— Je kunt op elke leeftijd hooikoorts krijgen
— Hooikoorts kan verdwijnen (het beste nieuws)

Missen we iets in dit ritje? Deel het met ons op Facebook.

Over allergieën gesproken… dit zijn 7 dingen die je nooit tegen ouders van een kind met een voedselallergie moet zeggen >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme