Dagje weg met jonge kinderen? Groot onderzoek onthult dé top 3 van dagattracties in Nederland

Eropuit Laura Saija 2 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Onder de vele dagattracties die Nederland te bieden heeft, springt het Sprookjeswonderland in het Noord-Hollandse Enkhuizen, eruit als dé ideale bestemming voor gezinnen met jonge kinderen. Voor bezoekers die ook hun budget in gedachten houden, is het nabijgelegen Dierenpark Hoenderdaell, ook gelegen in Noord-Holland, een uitstekende keuze.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Dagattracties Merkenonderzoek, uitgevoerd door Hendrik Beerda Brand Consultancy. Het onderzoek heeft sinds 2010 meer dan 69.000 respondenten verzameld, verspreid over heel Nederland.

Beste dagattractie met kinderen

  1. Sprookjeswonderland
  2. Plopsa Indoor Coevorden
  3. Dierenpark Hoenderdaell

Dagattractie met de beste prijs/kwaliteit

  1. Dierenpark Hoenderdaell
  2. Dierenrijk
  3. De Orchideeën Hoeve

Bron: Dagattracties Merkenonderzoek 2024

Volgens Hendrik Beerda, merkadviseur, beoordelen gezinnen met kinderen een dagattractie op drie cruciale aspecten: de sfeer, het plezier én de locatie. “Natuurlijk moet het fijn voelen om een hele dag in een dagattractie te zijn en willen kinderen vooral veel plezier maken. Tegelijkertijd zijn ouders ook heel praktisch ingesteld. Want hoewel Sprookjeswonderland op de sfeer- en funfactor heel hoog scoort, zorgt de plaats Enkhuizen dat het themapark vooral lokale bekendheid geniet.”

Stoere dagacttracties

Het onderzoek meet ook de mate van ‘stoerheid’ en educatieve waarde van verschillende dagattracties. Het Nationaal Militair Museum scoort het hoogst op stoerheid, volgens Hendrik Beerda. Hij merkt op dat het museum zowel stoer als leerzaam is, waardoor het aantrekkelijk is voor veel families. Enige nadeel: het militaire aspect kan vooral mannen aanspreken. Dit kan een nadeel zijn omdat vrouwen vaak de bestemming van een dagje uit bepalen in Nederlandse gezinnen.

Na het Nationaal Militair Museum worden Walibi in Flevoland en safaripark Beekse Bergen gezien als de meest stoere dagattracties. Hoewel Walibi zich richt op families, ervaren jongere kinderen het vaak als te stoer. Beekse Bergen combineert stoerheid met vriendelijkheid naar kinderen, waardoor alle generaties zich aangetrokken voelen tot dit safaripark.

Educatieve dagattracties

Voor een educatief verantwoord dagje uit, waar iedereen veel kan leren, staat het Anne Frank Huis altijd bovenaan, gevolgd door het Oorlogsmuseum Overloon in Brabant en het NEMO Science Museum in Amsterdam.

Wat zijn ideale momenten voor een dagje weg?

Wanneer ga je een dagje weg met je gezin? Deze meeste mensen kiezen ervoor om op de volgende dagen een uitstapje te maken. Als je dus niet van drukte houdt, ga dan juist op andere dagen.

Weekenddagen

Weekenden (zaterdag en zondag) zijn over het algemeen populaire dagen voor gezinsuitjes, omdat ouders vaak vrij zijn van werk en meer tijd hebben om quality time door te brengen met hun kinderen.

Feestdagen

Tijdens feestdagen (Pasen, Pinksteren, Hemelvaart, Kerstmis, etc.) zijn veel mensen vrij en zoeken ze naar leuke activiteiten om met het gezin te doen. Attractieparken kunnen tijdens deze periodes ook drukker zijn dan normaal.

Schoolvakanties

Tijdens schoolvakanties (zomervakantie, herfstvakantie, voorjaarsvakantie, etc.) hebben kinderen uiteraard meer vrije tijd, waardoor het een uitstekende gelegenheid is om attractieparken te bezoeken. Houd er wel rekening mee dat het tijdens deze periodes ook drukker kan zijn.

Speciale evenementen en themadagen

Attractieparken organiseren vaak speciale evenementen en themadagen gericht op kinderen, zoals Halloween-evenementen, Sinterklaasvieringen, etc. Dit kunnen leuke ervaringen zijn voor het hele gezin.

Lente- en zomermaanden

Wanneer het weer warmer wordt, zijn mensen meer geneigd om buitenactiviteiten te ondernemen. Dagen in de lente en zomer zijn ideaal voor een bezoek aan een attractiepark, vooral als het park veel buitenattracties heeft.

10x pretparken die geschikt zijn voor de allerkleinsten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme