Kind naar peuterspeelzaal of thuishouden tot de basisschool? ‘Het heeft zeker voordelen’

Opvoeden Wilma Groothuis 2 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Angela (32). Het dilemma luidde: “Zal ik mijn kind naar de peuterspeelzaal brengen of thuishouden tot de basisschool?” Hier hadden meer dan 400 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Naar de peuterspeelzaal?

“Mijn zoon is bijna 2,5 jaar en mag starten op een peuterspeelzaal in de buurt. Nu het bijna zover is begin ik toch te twijfelen, vooral omdat hij nog zo klein is. Hij is net zindelijk, maar ik weet zeker dat hij daar niet aan kan of gaat geven als hij naar het toilet moet. Ook weet ik niet of ze hem wel begrijpen, want hij praat nog amper. Omdat ik niet werk, kan ik hem ook gewoon thuishouden tot de basisschool start. Mijn man is een groot voorstander van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven. Zal ik mijn kind binnenkort naar de peuterspeelzaal brengen of thuishouden tot de basisschool?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Angela. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Angela haar dilemma: “Zal ik mijn kind naar de peuterspeelzaal brengen of thuishouden tot de basisschool?”

Basiservaring

Madeline – “Ik koos destijds voor de peuterspeelzaal om verschillende redenen. Zij leren met andere kinderen te spelen, naar een andere leidster te luisteren, ze maken leuke werkjes, leren eenvoudig gymoefeningen en nog veel meer. Ik zag het als een aanvulling op wat ik thuis al met ze deed. Tegen de tijd dat zij naar de kleuterschool gingen, hadden zij al een basiservaring om fijn mee te komen.”

Geweldige tijden

Jill – “Ik heb alle vier mijn kids pas naar school gedaan toen ze leerplichtig waren. Daarvoor bleven ze lekker bij mama en ze kwamen qua spelen niks te kort. Ik ging altijd met ze wandelen, de natuur in, naar de kinderboerderij en samen met andere kindjes spelen. Geweldige tijden waren dat!”

Probeer het uit

Inge – “Probeer het rustig even uit. Kijk en luister nauwkeurig naar je kind. En naar jezelf. En maak een eerlijk oordeel. Sterkte!”

Het heeft voordelen

Kim – “Je moet op je eigen gevoel afgaan. Ik merk wel bij mijn jongste in de klas, die zit in groep 1, heel erg het verschil tussen kinderen die instromen vanuit de peuteropvang of vanuit thuis. Kinderen vanuit de opvang hebben minder moeite met afscheid nemen, zijn meer structuur in een groep gewend en leggen makkelijker contact met andere kinderen. Het heeft zeker echt voordelen.”

Naar je mama gevoel luisteren

Franka – “Dit is precies hoe ik mij ook voel. Ze zijn nog zo klein en ze moeten straks al zoveel. Onze kleine start 19 maart voor het eerst en ik kijk het aan. Als ik merk dat het hem geen goed doet, blijft hij weer lekker bij mama thuis. Sociaal hoeft hij niet te worden, dat is hij gelukkig al. Al denk ik dat hij het geweldig vindt met al die andere kindjes! Proberen kan nooit kwaad, en altijd naar je mama gevoel luisteren.”

Goed voor de ontwikkeling

Michelle – “De peuterspeelzaal is goed voor de taal- en spraakontwikkeling, sociale- en emotionele ontwikkeling en voor de motorische ontwikkeling. Je weet zelf het moment wanneer je kind daaraan toe is. Ook is het verschil naar de kleuterklas dan niet zo groot.”

Gevoel volgen

Marie – “Ik denk dat je je gevoel moet volgen. Laat het kind nog lekker genieten van de huiselijke sfeer. Jij als ouder kan hem nog meer leren dan in een peuteropvang, want je kunt hem beter volgen dan een leidster. En dat sociaal zijn is lariekoek. Elk kind zal dit ontwikkelen, indien hij of zij er aanleg voor heeft. Je kunt met hem ook naar een speeltuin gaan en daar kan hij ook met anderen leren omgaan.”

Meer moeite mee

Janneke – “Je man heeft gelijk. De peuterspeelzaal is goed voor zijn algehele ontwikkeling. De leidsters zijn echt wel wat gewend qua communicatie en zindelijkheid. Ik denk ook dat jij er meer moeite mee hebt dan je zoon zelf.”

Help, mijn peuter wil niet naar de peuterspeelzaal

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen