Zwanger worden? Met deze tips vergroot je jouw vruchtbaarheid

Zwanger worden Julia van Buuren 2 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Wanneer je een kinderwens hebt, is zwanger worden het grootste cadeau dat je kunt ontvangen. Je hebt het zelf natuurlijk niet volledig in de hand, maar alle kleine beetjes helpen. Wil je graag zwanger worden? Op deze manieren kun je als vrouw je vruchtbaarheid vergroten.

Deze tips helpen jou om je vruchtbaarheid te vergroten.

Gezond eten en drinken

Als eerste is het belangrijk om gezond te leven. Het is goed om gevarieerd en zo min mogelijk bewerkt voedsel te eten. Zorg dat je genoeg groenten, fruit, noten, granen en vis binnenkrijgt. Hier zitten onder andere vezels in, en vezels ondersteunen je lichaam om overbodige hormonen te verwijderen, oestrogeen te verwijderen en de bloedsuiker in balans te houden. Dit draagt ook bij aan jouw vruchtbaarheid.

Genoeg vitaminen

Zorg daarnaast dat je vitaminewaarden op pijl zijn, zo zijn vitamine C, E, foliumzuur en zink belangrijk, zeker wanneer je zwanger wil raken. Wanneer je een zwangerschapswens hebt kun je al starten met foliumzuursupplementen bijslikken. Dit draagt bij een de groei van de foetus wanneer je zwanger bent.

Weinig transvetten en light-producten

Daarnaast is het goed om zo min mogelijk transvetten binnen te krijgen, dit zijn onder andere plantaardige oliën, margarine, bewerkte producten, gebak en gefrituurd eten. Transvetten kunnen door een negatieve reactie op de insulinegevoeligheid, zorgen voor onvruchtbaarheid. Gezonde vetten worden daarentegen wel aangeraden, dit zit onder andere in noten en zaden.

Ook light-producten zijn niet bevorderlijk voor een zwangerschap. Hier zit namelijk veel aspartaan is, en deze stof zorgt ervoor dat je eisprong wordt geremd.

Minder koolhydraten

Tevens is het verminderen van koolhydraten in je dieet een goed idee. Het zorgt voor lagere insulinewaarden en bevordert vetverlies. Ook zorgt het voor een regelmatigere menstruatie en vermindert het het risico op onvruchtbaarheid.

Drink niet te veel cafeïne

Cafeïne kun je het beste wat vaker laten staan, drink maximaal twee per dag en vooral niet op een lege maag. Te veel cafeïne kan namelijk de vruchtbaarheid verminderen. Let op: ook in cola, thee en energiedranken zit cafeïne.

Let op je gewicht

Je gewicht is belangrijk om in de gaten te houden. Aan de hand van de Body Mass Index (BMI) kun je berekenen of je een gezond gewicht hebt. Wanneer je een gezond gewicht hebt zijn je hormonen in balans zijn en dat vergroot de kans op een zwangerschap.

Vermijd alcohol, roken en drugs

Het is verstandig om alcohol te vermijden en te stoppen met roken en het gebruiken van drugs. Roken en drugs zorgen voor een slechte doorbloeding, en een goede doorbloeding kan juist de innesteling bevorderen.

Daarnaast worden roken en alcohol drinken tijdens de zwangerschap ook sterk afgeraden omdat dit slecht is voor de ontwikkeling van je kindje, het is daarom helemaal geen slecht idee om alvast te wennen aan deze nieuwe levensstijl.

Genoeg bewegen, slapen en ontspannen

Gezond leven bestaat ook uit genoeg bewegen en slapen. Dit zorgt namelijk voor een goede hormoonbalans, en hierdoor functioneren jij en je lichaam optimaal. Te veel sporten kan leiden tot onvruchtbaarheid, maar wanneer je dagelijks beweegt door bijvoorbeeld een rondje te lopen, is het juist goed voor je.

Tijd nemen om te ontspannen is natuurlijk altijd belangrijk, maar als je zwanger wil worden al helemaal. Stress heeft namelijk een negatieve invloed op je hormoonhuishouden. En uit onderzoek blijkt zelfs dat stress het risico op klinische onvruchtbaarheid verdubbelt. Neem dus genoeg tijd voor jezelf om tot rust te kunnen komen.

Let op schadelijke stoffen en medicijngebruik

Schadelijke stoffen kunnen je vruchtbaarheid beïnvloeden. Kijk dus uit met bijvoorbeeld chemische schoonmaakmiddelen, maar ook huidverzorgingsproducten, make-up of parfum kunnen een negatieve invloed hebben. Zelfs geurkaarsen of wasverzachter beïnvloeden je hormonen.

Daarnaast kunnen medicijnen een rol spelen bij je vruchtbaarheid. Wanneer je zwanger wil worden is het dan ook altijd verstandig om goed de bijsluiter te lezen en om bij twijfel je arts te raadplegen.

Cyclus bijhouden

Daarnaast is het altijd goed om je cyclus bij te houden. Als je weet wat je meest vruchtbare dagen zijn, is de kans om zwanger te worden natuurlijk een stuk groter. Hier zijn verschillende ovulatie-apps voor zoals Menstruatie Kalender en Flo Menstruatie Kalender.

5x vragen over je vruchtbaarheid die je wil stellen aan je fertiliteitsarts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen