Dilemma: ‘Zal ik mijn kind naar de peuterspeelzaal brengen of thuishouden tot de basisschool?’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 9 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Angela (32) haar dilemma voor: “Zal ik mijn kind naar de peuterspeelzaal brengen of thuishouden tot de basisschool?”

“Het is bijna zover. Mijn zoon is bijna 2,5 jaar en mag starten op een peuterspeelzaal in de buurt. We kregen deze week daarover een brief. Een aantal maanden geleden wist ik zeker dat hij met 2,5 jaar wel naar de peuterspeelzaal kon gaan, maar nu het bijna zover is begin ik toch te twijfelen of ik het wel moet doen. Ik twijfel vooral, omdat hij nog zo klein is.

Te klein

Wat is 2,5 jaar nu? Hij is net zindelijk, maar ik weet zeker dat hij daar niet aan kan of gaat geven als hij naar het toilet moet. Ook weet ik niet of ze hem wel begrijpen, want hij praat nog amper. Hij kan tellen tot drie en zegt ja en nee, maar daar houdt het ook wel mee op. Omdat ik niet werk, twijfel ik nu of ik hem wel naar de peuterspeelzaal zal brengen. Ik kan hem ook gewoon thuishouden tot de basisschool start. Anderhalf jaar is zo voorbij. 

Navelstreng doorknippen

Ik besprak mijn zorgen laatst met mijn man en hij vond het onzin dat ik hem niet naar een peuterspeelzaal wilde sturen. Hij is een groot voorstander van peuterspeelzalen en kinderdagverblijven, maar ik was degene die dat tegenhield. Volgens hem moet ik na 2,5 jaar eens die navelstreng doorknippen. Ik was volgens hem degene die er problemen mee zou hebben, niet onze zoon. Hij zou het heerlijk vinden om te spelen met vriendjes en vriendinnetjes van zijn leeftijd.

Sociaal worden

Mijn man vertelde ook dat ons kind een peuterspeelzaal nodig heeft om sociaal te worden en te leren delen. De enige personen die hij nu ziet zijn wij, zijn ouders, en opa’s en oma’s. Toen hij dat zei snapte ik zijn standpunt wel, maar dat sociaal worden kan ook vanaf de basisschoolleeftijd, vind ik.

Twijfels om kind naar peuterspeelzaal te brengen

Ik zit nu dus met een dilemma. Zal ik mijn kind binnenkort naar de peuterspeelzaal brengen of toch thuishouden tot de basisschool? Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders denken over dit onderwerp.”

Had ik maar nooit… ‘Gekozen voor een thuisbevalling’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen