Kind AirTag meegeven tijdens uitje kinderdagverblijf? ‘Een ongeluk zit in een klein hoekje’

Ouderschap Wilma Groothuis 9 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Willemijn (32). Het dilemma luidde: “Kan ik mijn kind een AirTag meegeven tijdens het uitje met het kinderdagverblijf?” Hier hadden meer dan vierhonderd Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

AirTag tijdens uitje?

“Volgende week heeft mijn 3-jarige zoon een excursie met zijn kinderdagverblijf. Ze gaan met de hele groep naar een museum en daarna nog naar een grote speeltuin. Heel leuk natuurlijk, maar mijn zoontje is een enorme wegloper. Een vriendin stelde voor hem een AirTag mee te geven. Mocht hij weglopen, dan weet je waar hij is. Ik merkte dat ik me door deze optie iets rustiger voelde, maar ik vind het ergens wel raar. Zal ik mijn zoontje van drie gewoon mee laten gaan op excursie en erop vertrouwen dat het goed gaat? Of zal ik een AirTag meegeven om hem te kunnen volgen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Willemijn. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Willemijn haar dilemma: “Kan ik mijn kind een AirTag meegeven tijdens het uitje met het kinderdagverblijf?”

Weinig vertrouwen

Liesbeth – “Je hebt ook wel weinig vertrouwen in de leidsters. Kinderen gedragen zich ergens anders vaak anders dan thuis. Anders zeg je gewoon dat ze hem niet mee mogen nemen, toch? Er zijn vast kindjes die op de opvang blijven, dan moet hij daar maar blijven.”

Do it

Myreille – “Ik werk op een peutergroep. Wij doen ook wel eens uitstapjes. Voel jij je beter als je zoon een AirTag draagt? Do it. Dat heeft niks te maken met geen vertrouwen in de leidsters, vind ik. Misschien wel even melden dat hij er één draagt en waarom. Ik heb ook vaak gehad dat ouders dachten dat hun kind zou gaan weglopen of iets dergelijks. Vaak zijn dat juist de kinderen die het beste luisteren in een groepje buiten de deur.”

Vals gevoel van veiligheid

Yvette – “Het lijkt mij een beetje een vals gevoel van veiligheid. Want wat wil je doen, de hele tijd kijken waar hij is? Maar als jou dat een gevoel van veiligheid geeft, dan zou ik het gewoon lekker doen. Ik zou het wel even noemen bij de leiding, en vertellen dat het geen blijk van wantrouwen is, maar dat jij het zelf spannend vindt.”

Geen moeite mee

Maartje – “Ik werk zelf op een dagverblijf en zou er persoonlijk totaal geen moeite mee hebben als een ouder graag een AirTag of iets mee wil geven. Ik heb ook een kind dat van het weglopen was. Niet van mij, maar wel van school bijvoorbeeld, als hij overprikkeld was. Ik neem wel aan dat het kindercentrum de kinderen bandjes of iets dergelijks om doet met telefoonnummers of zo. Dan kan je je kind leren dat hij, als hij verdwaald is, mensen kan vragen dat te bellen. Ik kan me voorstellen dat zo’n tag je een wat veiliger gevoel geeft. Helemaal als ze naar een speeltuin in een park gaan.”

Relax!

Marline – “Nou, je hebt wel veel vertrouwen in de leidsters van het KDV. Zij kennen je kind toch ook? Leg hen uit waarom jij het spannend vindt en ze kunnen extra op je kind letten. Relax!”

Ze zijn wel wat gewend

Gina – “Ik zou even aangeven aan de leiding dat je je veiliger zou voelen als hij een AirTag draagt. Lijkt me prima. Ze zijn echt wel wat gewend; zowel van kinderen als van ouders. Ik was ook altijd mega bezorgd. Een ongeluk zit in een klein hoekje.”

Vroeger

Jori – “Wat heerlijk toch dat ik daar vroeger niet bang voor was! Het uitje van de peuterspeelzaal in Soesterberg ging naar de kinderboerderij op de Sterrenberg, dat lag één kilometer verderop. Je vertrouwde als ouder op de leidsters en de begeleidende ouders. Mijn kinderen kwamen altijd opgetogen thuis.”

Kinderen niet mee

Lianne – “Wij lieten onze kinderen niet meegaan met uitjes van kinderdagverblijf. Als je op je werk zit, dan wil je er toch op kunnen vertrouwen dat alles goed gaat? Wij hadden ook van die watervlugge weglopers en voor mij gaf de gedachte dat mijn kinderen ergens onderweg waren teveel stress. We deden die uitjes liever zelf.”

Svenja (33): ‘Een voorbijganger trok mijn baby uit de kinderwagen’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen