Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Baby 9 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Moeder van prematuur baby: 4x dingen die ik wou dat ik wist vóór mijn bevalling

Op Famme delen we bijzondere, mooie en inspirerende verhalen. Ieder bevallingsverhaal is bijzonder en uniek. Deze moeder is bevallen van een prematuur baby en deelt vier dingen die ze had willen weten vóór haar bevalling.

De meeste zwangerschappen duren ongeveer 40 weken. Wanneer een baby geboren wordt vóór 37 weken, noemen we het prematuur. Zo is ook deze moeder bevallen van een prematuur baby; namelijk met 35 weken. Aan Mother.ly deelt ze uitgebreid haar verhaal omdat ze graag andere moeders wil inspireren. Haar belangrijkste boodschap: ‘Expect the unexpected’.

Prematuur baby

Deze moeder was nog maar 34 weken zwanger toen haar vliezen braken. Ze was op dat moment in verwachting van haar eerste kindje en had geen eerdere ervaring met bevallingen. Daardoor besefte ze niet wat er aan de hand was: ‘Ik dacht dat het slechts wat afscheiding was.’ Uiteindelijk besefte de moeder dat het niet ging om wat afscheiding en ze belde de dokter.

Vier dagen later kwam ze thuis met haar prematuur baby. ‘Ik had nooit verwacht dat ik een prematuur baby zou krijgen. Zelfs mijn zwangerschap was gepland. Ik heb alle boeken gelezen en een bevallingscursus gevolgd.’

Ze deelt vier dingen waarvan ze wist dat ze het had geweten vóór haar bevalling.

Het kan iedereen overkomen

Een vroegtijdige bevalling kan iedereen overkomen. Ook deze moeder had nooit gedacht dat ze met 35 weken zou bevallen. Haar moeder en haar zus zijn allebei met 41 weken bevallen. Daarbij is ze haar gehele zwangerschap actief geweest. Ze heeft geen hoge bloeddruk gehad en heeft goed naar haar lichaam geluisterd. Daarbij heeft ze (op wat misselijkheid na) geen kwaaltjes ervaren. Kortom: ze heeft er alles aan gedaan om zo gezond mogelijk te leven. Vandaar dat ze met zekerheid kan zeggen: het kan iedereen overkomen.

Het kan schokkend zijn

Ieder zwangere vrouw gaat ervan uit dat ze ongeveer 40 weken zwanger zal zijn. Wanneer ze eerder bevalt, kan dat een grote shock zijn. Deze moeder was het ene moment vrolijk aan het werk, terwijl ze het andere moment in het ziekenhuis lag. De artsen vertelden haar dat ze dezelfde dag nog een baby in haar armen zou hebben. Dat nieuws komt dan hard binnen.

Het is niet gemakkelijker om een prematuur baby te krijgen

Vaak is het gemakkelijk voor een kleinere baby om door het geboortekanaal te gaan. Maar daarbij zijn er een heleboel andere risico’s die een rol spelen. Wanneer een prematuur baby geboren wordt, is het namelijk extra belangrijk dat hij geen gewicht verliest.

Alles komt goed

Nu loopt helaas niet iedere bevalling goed af. Ieder verhaal is uniek, maar gelukkig zal het in de meeste gevallen goed aflopen. Wellicht spendeer je iets langer in het ziekenhuis dan gepland, maar vaak liggen ook prematuur baby’s even later veilig bij hun moeders in de armen. Hoe spannend en shockend een bevalling van prematuur baby ook kan lijken: het komt waarschijnlijk allemaal goed.

Premature baby: wat is de overlevingskans?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme