Zelfs in het moederschap kan Leonie niet opboksen tegen haar perfecte zus: ‘Ook dit kan ze beter’

Persoonlijk Laura Saija 10 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Leonie (32) en haar zus Stephanie schelen maar anderhalf jaar. Ze waren dikke vriendinnen, maar er heerste toch altijd rivaliteit. Stephanie was altijd de perfecte, grote zus. “Ze had een betere baan, een leukere man en een mooier huis. In de ogen van mijn moeder in ieder geval.”

“Als kind blonk Stephanie al in alles uit. Ze kon ontzettend goed turnen en deed regelmatig mee aan wedstrijden. Mijn moeder was zo trots als een pauw als Stephanie weer een wedstrijd won. Ik ging altijd mee om Stephanie aan te moedigen, maar zelf was ik niet zo goed in sport.

Perfecte zus

Toen Stephanie naar de middelbare school ging, had mijn moeder weer iets om over op te scheppen. Haar golden child ging namelijk naar het vwo en dat moest iedereen weten. Anderhalf jaar later ging ik naar dezelfde middelbare school, maar dan naar de havo. Dat werd natuurlijk veel minder uitbundig gevierd door mijn moeder.

Ook in haar latere leven deed Stephanie het altijd net iets beter dan ik. Een betere baan, een leukere man en een mooier huis. In de ogen van mijn moeder in ieder geval. Ik vond mijn eigen vent natuurlijk leuker en was ook vrij content met de bohemian inrichting van mijn huis en mijn werk als yogadocente.

Eindelijk aandacht

Drie jaar geleden werd ik zwanger van mijn zoon. Dit was een geweldige tijd, mijn moeder vestigde voor het eerst al haar aandacht op mij. Ik werd overladen met aandacht en cadeaus, want dit werd haar eerste kleinkind.

Voor het eerst stond ik in het middelpunt van de belangstelling. Zelfs de bloemist en de kapper uit mijn geboortedorp feliciteerden me. Blijkbaar was mijn moeder overal aan het opscheppen over haar aanstaande kleinkind.

Stephanie zwanger

Toen Levi geboren werd, bleek mijn moeder een hele lieve, betrokken oma. Het liefst liep ze overal met Levi te pronken. Alles veranderde toen Stephanie een jaar later aankondigde dat ze zwanger was. 

Ik was ontzettend blij dat Levi een neefje of nichtje zou krijgen, maar ik was diep van binnen ook teleurgesteld. Alle aandacht zou weer naar Stephanie gaan. Meteen toen Stephanie bevallen was, deed ze alles volgens mijn moeder beter.

Beter in het moederschap

Zo zag haar huis er nog steeds spik en span uit, was haar baby nooit aan het huilen en zag het kind er altijd prachtig gekleed uit. Daar kon ik nog wat van leren volgens mijn moeder. Na een jaar werd ik weer keihard op mijn plaats gezet. Stephanie de perfecte zus was nu zelfs beter in het moederschap.

Ik heb besloten om wat meer afstand te nemen van mijn moeder, wat ik natuurlijk erg jammer vind. Want ergens ben ik nog steeds opzoek naar de bevestiging van haar, dat ik het ook goed doe. Helaas zal Stephanie altijd haar lieveling blijven.”

Is er in jouw gezin een ‘favoriet kind’? Dat komt namelijk verrassend vaak voor

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen