Hoe ben jij zwanger? ‘Zwanger zijn van een tweeling doet een groot beroep op je lijf’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 8 mrt 2024
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Kelly (29), die 34 weken zwanger is.

Naam: Kelly
Leeftijd: 29
Hoeveel weken zwanger: 34
Partner: Tom
Hoeveelste kind: Tweede en derde
Beroep: Cliëntmanager

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Lang op moeten wachten. In tegenstelling tot de eerste zwangerschap waar het binnen een maand raak was, duurde het nu tweeënhalf jaar voor we een positieve test in handen hadden. We waren er zeker wel mee bezig, maar achteraf gezien is het wel perfect getimed, omdat onze dochter nu 4 jaar is en ik in verwachting ben van een tweeling. Het leeftijdsverschil is daarom wel fijn, zij gaat nu lekker naar school, waardoor het iets minder pittig is.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het heel snel door, omdat ik al gauw veel last had van misselijkheid en toen wisten we het gelijk. Met 7 weken hadden we de eerste echo, omdat we vlak daarna op vakantie gingen en we graag de bevestiging van tevoren wilden krijgen. Toen kregen we al te horen dat we een tweeling krijgen. Mijn partner schrok daar wel even van, die moest dat echt even een tijdje verwerken. Ik had eigenlijk gelijk het gevoel dat we dubbel geluk hebben. Dat je zwanger bent van een kindje is al een geluk, maar dat er nog eentje in mijn buik zat voelde echt als dubbel geluk. Mijn partner is nu wel helemaal blij hoor, hij wil niks liever dan twee gezonde kindjes.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Ik was stralend zwanger tot een paar weken geleden. Ik ben namelijk twee keer opgenomen in het ziekenhuis vanwege bloedverlies. De eerste keer was met 31 weken en toen werd ik met de ambulance naar het ISALA ziekenhuis in Zwolle gebracht, dat is een gespecialiseerd ziekenhuis, omdat ik kon gaan bevallen. Thuis en in de ambulance kreeg ik weeënremmers, maar eenmaal in Zwolle stopten ze daarmee. Mijn lichaam werd toen weer wat rustiger en uiteindelijk moest ik een paar dagen blijven tot het bloedverlies was gestopt.

Een week later gebeurde precies hetzelfde nog een keer. Vanuit huis ben ik weer opgehaald met de ambulance en de weeën waren ook weer op gang gekomen. Die zakten daarna weer af en na een paar dagen wachten, stopte het bloedverlies en mocht ik weer naar huis. Toen zeiden ze tegen mij: als je wil dat je kindjes nog even blijven zitten, moet je nu echt gaan rusten. Dus dat doe ik nu maar.

Ik mag eigenlijk niks meer. Ik mag niet tillen, geen kracht zetten, ik moet heel veel liggen en rusten. Ik mag niet eens mijn eigen was doen of de vaatwasser uitruimen. Dat voelt wel heel raar. Zwanger zijn van een tweeling doet gewoon een groot beroep op je lijf, er zijn dubbel zoveel hormonen aanwezig. Dus daar moet je rekening mee houden.”

Hoe ben jij zwanger Kelly
Foto: Eigen beeld

Zoet of hartig?

“Hartig! Met name naturel chips en ei met zout vind ik heel lekker. Ook in avocado heb ik veel zin, dat is dan niet per se hartig. Dit is wel een verschil met mijn eerste zwangerschap, toen at ik echt zakken Red Band en Maoam snoep.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Beide niet. Deze zwangerschap beïnvloedt niet echt mijn humeur en emoties. Tijdens de eerste zwangerschap reageerde ik wel veel emotioneler op alles, maar nu voel ik me echt mezelf. Dus dat is heel fijn!”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Alles op het laatste moment. Ik maakte me er deze zwangerschap niet zo druk om. Bij je eerste kindje wil je alles zo goed mogelijk voorbereiden, de spulletjes in huis hebben en de babykamer op tijd afhebben. Deze keer dacht ik: het komt wel. Alleen heb ik de vluchtkoffer nu al twee keer nodig gehad en deze was allebei de keren niet ingepakt, dus dat moet nu wel afkomen. Maar ik had niet per se hevige nesteldrang, omdat ik natuurlijk ook al veel in huis had.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren. We wilden het weten omdat we nieuwsgierig waren, maar ook omdat het praktisch is. Anders moesten we zoveel namen gaan verzinnen, we wilden ze allebei ook nog een tweede naam geven, dus daarom vonden we fijn om het geslacht van beide te weten. We krijgen een jongen en een meisje!”

Hoe ben jij zwanger Kelly
Foto: Eigen beeld

Babyshower of gender reveal party?

“Babyshower! Tijdens mijn eerste zwangerschap had ik een babyshower, toen hoopte ik erop en kreeg ik hem ook. Nu heb ik er weer eentje gekregen en dat was totaal onverwachts. Ik stond er helemaal niet zo bij stil, ik was druk met het gezin en de zwangerschap. En toen dacht ik dat we uit eten gingen met mijn ouders, maar toen waren daar opeens al mijn vriendinnen. Superleuk!

Een gender reveal party heb ik niet echt behoefte aan. Bij de eerste ook niet, toen gingen we met de hele familie naar de pretecho, toen kon iedereen zien wat het werd. Dat vond ik erg leuk, wat intiemer. Deze keer hebben we het gewoon verteld aan onze familie en vrienden.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ik moet dus heel rustig aan doen, maar normaal gesproken zou ik absoluut tot het laatste moment doorgaan. Ik ben helemaal niet van mijn rust pakken. Ik vond werken ook leuk om te doen, maar ik moest met 28 weken al stoppen. Ik ben toch iets langer doorgegaan, wat achteraf dus misschien niet zo handig was, want misschien kwamen daar de bloedingen ook wel voor een deel vandaan.

Ook heb ik al een dochter thuis en ik vind daardoor deze zwangerschap niet per se zwaarder, maar ik merk wel dat ik soms het gevoel heb dat ik te kort schiet door de beperkingen van deze zwangerschap. Ik mag geen kracht zetten en ik mag niet tillen, waardoor ik haar ook niet kan helpen met bepaalde dingen. Ik mag niet eens met haar naar de speeltuin, waardoor ik wel een beetje een schuldgevoel naar haar toe heb.

Zij heeft ook al twee keer de schrik ervaren dat haar moeder plotseling naar het ziekenhuis moest, dat is natuurlijk niet leuk. Het is dan ook soms een beetje dubbel. Je hebt twee kindjes in je buik waar je alles voor over hebt, maar je hebt er ook al eentje rondlopen. Dat is soms lastig.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik moet dus sowieso in het ziekenhuis bevallen, omdat ik zwanger ben van een tweeling. Maar ook als dat niet het geval was, zou ik sowieso voor het ziekenhuis kiezen. Toen mijn dochtertje in het ziekenhuis werd geboren met 41 weken, moest zij met spoed naar een ander ziekenhuis en kwam ze op de NICU terecht. Als deze bevalling thuis had plaatsgevonden, was er waarschijnlijk niet zo snel gehandeld en was ze er misschien niet meer geweest. Dus de ziekenhuisbevalling is haar redding geweest. Een tweede bevalling zou dan ook sowieso in het ziekenhuis plaatsvinden, dat hadden we al besloten.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Als single moeder zwanger zijn met vijf kinderen thuis is wel pittig’

Hoe ben jij zwanger Kelly
Foto: Eigen beeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen