Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Zwanger 28 jun 2022
Leestijd: 5 minuten

Zo bevalt bevallen in Spanje: ‘Er kwam direct iemand voor een ruggenprik’

Hoe zwangerschapsverlof, een bevalling en kraamzorg in Nederland is geregeld, daar weten we veel vanaf. Maar hoe zit het precies als je gaat bevallen in een land zoals Spanje? Is het daar net zo goed geregeld, of misschien wel slechter of beter? Redacteur Vera spreekt met Debby, die al heel wat jaren woont en werkt in Valencia, over bevallen in Spanje.

Bevallen in het buitenland is vaak anders dan in Nederland. Maar hoe zit het precies met een zwangerschap, een bevalling, kraamzorg, zwangerschapsverlof en borstvoeding geven in Spanje? Komt het overeen met Nederland? Of is het totaal anders? Ik spreek Debby over haar bevalling in Spanje.

Bevallen in Spanje

De 31-jarige Debby is moeder van de 2-jarige Valentina. Inmiddels is ze hoogzwanger van nummer twee. Negen jaar geleden ontmoette ze tijdens een vakantie met vriendinnen haar man Juan. Na een jaar heen en weer gevlogen te hebben was het duidelijk: ze zou in Valencia gaan wonen en nooit meer weggaan. Samen met Debby nemen we alle grote thema’s van het zwanger zijn en het bevallen in Spanje door.

De zwangerschap in Spanje

In Spanje heb je naast de sociale zorg ook particuliere zorg. Debby heeft tijdens haar zwangerschappen altijd gebruik gemaakt van particuliere zorg en zal hierover haar ervaring met jullie delen. “Wanneer je erachter komt dat je zwanger bent dan neem je contact op met het ziekenhuis”, vertelt ze. “Zij koppelen je aan een gynaecoloog. Tijdens mijn bevalling in Spanje werd een verloskundige alleen ingezet als assistente van de gynaecoloog. Tijdens mijn zwangerschap heb ik altijd afspraken gehad met dezelfde gynaecoloog. Op deze manier kreeg ik de beste begeleiding en zorg. Ook tijdens deze zwangerschap sta ik onder controle van dezelfde gynaecoloog.”

Bevallen in Spanje: hoe gaat dat?

“Waar je in Nederland vaak een keuze hebt uit een thuisbevalling, een geboortehotel of een ziekenhuisbevalling, heb je die keuze in Spanje niet. In Spanje is een thuisbevalling zelfs verboden. Mocht er bewijs zijn dat je opzettelijk thuis bent bevallen kun je een hoge boete krijgen of zelfs in de gevangenis terecht komen. Wanneer de bevalling eraan zit te komen zal je eigen gynaecoloog, hoe vroeg of laat het ook is, opgepiept worden. Bij mij in het ziekenhuis stond een ruggenprik nooit ter discussie. Er werd zelfs vanuit gegaan dat ik die gelijk wilde. Er stond dan ook in no time een anesthesist naast me klaar om de ruggenprik in te brengen. Dit vond ik heel fijn, want van vriendinnen in Nederland had ik gehoord dat het in Nederland niet zo gebruikelijk is.”

Kraamzorg in Spanje

“Na het bevallen in Spanje moet je minimaal 48 uur in het ziekenhuis blijven. Tijdens deze 48 uur word je als moeder goed in de gaten gehouden. Je krijgt elke paar uur een uitgebreide verse maaltijd en ook voor je kind wordt er goed gezorgd. Zo wordt de baby in bad gedaan, staat (indien je geen borstvoeding wil geven) er elke drie uur een flesje klaar. Ook krijgt de baby in je ziekenhuiskamer alle nodige checks, waaronder een gehoortest en hielprik. Na deze 48 uur mag je als alles goed gaat naar huis. Vanaf dan is het allemaal iets anders dan in Nederland: in Spanje bestaat er geen kraamzorg. Er wordt vanuit gegaan dat je familie je komt helpen. Tegenwoordig kun je wel steeds vaker een particuliere kraamhulp inhuren die je de eerste dagen thuis komt helpen, maar erg gebruikelijk is dit hier nog niet.”

Zwangerschapsverlof

Debby vertelt dat een moeder in Spanje recht heeft op zestien weken verlof. Dit gaat zo’n vier weken voor de uitgerekende datum in. Daarna heb je nog recht op twaalf weken. “Dit verschilt niet veel van Nederland. Wat wel veel verschilt is het verlof voor de vader. Niet alleen de moeders hebben recht op zestien weken, maar tegenwoordig ook de vaders. Op deze manier kan de vader je goed bijstaan en helpen. Hij kan er ook voor kiezen om deze zestien weken later op te nemen.”

Borstvoeding geven na bevalling in Spanje

“Na een bevalling in Spanje kiezen de meeste vrouwen ervoor om borstvoeding te geven. Mocht je dat willen dan kun je voor je bevalling hierover een cursus krijgen. Vlak na je bevalling komt een lactatiedeskundige langs in het ziekenhuis om je handige tips te geven. Ikzelf zag het niet zitten om borstvoeding te gaan geven en heb dit tegen mijn gynaecoloog gezegd. Zij gaf aan dat het mijn eigen keuze was en zij zou ervoor zorgen dat de verpleging mij na de bevalling twee pilletjes zou geven die de stuwing tegen zou houden. Dankzij die pillen heb ik ook nooit last gehad van mijn borsten.”

In Spanje naar het kinderdagverblijf

“Net zoals in Nederland kun je in Spanje vanaf drie maanden terecht bij een kinderdagverblijf. Eigenlijk beginnen alle kinderen tegelijkertijd in september. Bij sommige kinderdagverblijven kun je ook nog rond kerst instromen. In Spanje gaan kinderen standaard vijf dagen per week van 9.00 tot 17.00 uur naar een kinderdagverblijf. Het is niet zoals in Nederland dat je kunt kiezen welke dagen of dagdelen je ze naar het kinderdagverblijf brengt. Het is alles of niets. Voor mij was dit in het begin best slikken, maar na een tijdje weet je niet beter. Ook qua prijs is het anders dan in Nederland. Je hebt hier twee verschillende kinderdagverblijven: privé en via de gemeente. Voor die van de gemeente betaal je alleen een kleine vergoeding voor de luiers en het warme eten tussen de middag. Valentina gaat naar een privé kinderdagverblijf. Hiervoor betalen we inclusief een warme maaltijd, luiers en luierdoekjes zo’n 550 euro per maand. Dit is natuurlijk niet te vergelijken met de prijzen in Nederland.”

Als een ruggenprik anders verloopt dan je hoopt: ‘Ik voelde me zo beroerd!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme